După aproape 30 de ore de la cutremur, echipele de salvare din Turcia caută supraviețuitori printre ruine

31-10-2020 18:53

De aproape 30 de ore, echipele de salvare din Turcia caută supraviețuitori printre ruinele clădirilor prăbușite în Izmir, după cutremurul cu magnitudinea de 6,6 pe scara Richter.

Seismul a fost urmat de peste 200 de replici. Zeci de mii de oameni si-au petrecut noptea în stradă, de teamă. Bilanțul provizoriu indică 35 de morți și aproape 900 de răniți.

Salvatorii turci au reuşit să găsească în viaţă şi să scoată la lumina trei membri ai aceleiaşi familii, la aproape 24 de ore după cutremur.

Fată scoasă de sub dărâmături: „Sunt bine, doar un picior mi-a fost prins. Doare rău!”

În total, peste 120 de oameni au fost recuperați dintre dărâmături. Salvatorii nu au stat pe gânduri nici când au auzit mieunături sub o bucată imensă de beton.

Sute de pompieri, jandarmi și militari sunt ajutați de localnici în eforturile de salvare.

Cele 53 de secunde, cât a durat seismul, au părut o veşnicie.

Arwa Damon, Izmir, corespondent CNN: „Este o tăcere stranie în acest moment, pentru că echipele de salvatori au cerut linişte absolută. Fac asta periodic, când li se pare că se aud zgomote ori murmure din mormanul de moloz”.

Un bloc cu 8 etaje s-a prăbuşit complet. Clădirea avea apartamente şi sedii de firme și birouri.

Seismul i-a speriat cumplit şi pe locuitorii insulei greceşti Samos.

Localnic grec: „Nu am avut timp să reacționăm. Marea a venit peste noi imediat după cutremur. Era să mă înec. Mi-am pierdut rucsacul, cheile, ochelarii. Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva”.

Doi adolescenţi greci au murit, striviți de un zid prăbușit.


VIDEO PROTVPLUS.RO