După 2 zile în care au protestat în fața policlinicilor, medicii din București vor să vină sub geamurile CNAS
Medicii de familie și cei din policlinici și-au continuat protestele în București și în alte orașe din țară. Susțin că noile măsuri, anunțate de autorități le vor scădea veniturile cu cel puțin 30 la sută.
Astfel, ei vor să se strângă, miercuri, 17 ianuarie, în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Nemulțumirile medicilor de familie și ale celor din policlinici au apărut după ce pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost publicat un document conform căruia sunt micșorate valorile de punct pentru anul 2024.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Concret, conform unor calcule, medicii vor ajunge să acorde servicii medicale decontate cu 10, 15 sau 20 lei, adică sume mai mici de când încasau anul trecut. Joi sunt anunțate negocieri între reprezentanții medicilor și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
De precizat este faptul că luni seara a apărut în Monitorul Oficial ordinul prin care premierul o numește în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe Valeria Herdea.
Valeria Herdea este medic de familie și înțelege probabil mai bine revendicările medicilor de familie. Totodată, va trebui să le explice colegilor ei că bugetul este unul limitat.
De altfel, într-o conferință de presă, fostul președinte interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spunea că a primit de la Ministerul de Finanțe mai puțini bani decât a cerut și că toate domeniile Casei sunt deficitare.
În condițiile în care medicii amenință că nu vor mai semna contractele cu casele de asigurări de sănătate de la 1 februarie, trebuie găsită o soluție.
Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că problema trebuie rezolvată de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Totodată, cerea înțelegere din partea medicilor într-o situație de criză, dacă nu vor mai fi semnate contractele cu casele de asigurări de sănătate.
Asta înseamnă că medicii nu vor mai acorda rețete gratuite, nu vor mai putea da trimiteri medicale, iar consultațiile vor fi plătite deocamdată.