Dunarea e supravegheata in permanenta de doi sateliti ai Agentiei Spatiale Europene. Pericolul se vede in imaginile surprinse


Ultimul update: Vineri 14 August 2015 06:50
Data publicarii: Marti 11 August 2015 19:08
Categorie: Stiri actuale

Situatia pe Dunare tinde sa devina disperata. Fluviul in continua scadere este supravegheat de o saptamana de doi sateliti. Acestia monitorizeaza traficul pe apa.

Autoritatile trebuie sa stie in permanenta, cate nave de transport ne tranziteaza si ce probleme intampina. Riscul aparitiei unor accidente este foarte mare.

Fotografiile surprinse de satelitii Sentinel, arata cum 120 de nave, care urmau sa tranziteze Dunarea au ramas blocate in zona Zimnicea pentru ca apa a scazut foarte mult, iar pe alocuri s-au format insule de nisip. 100 dintre acestea nu au sistem identificare si, ajunse in situatii periculoase, sunt dificil de salvat.

Pentru ca situatia o cere traficul pe fluviu este monitorizat cu ajutorul satelitilor Agentiei Spatiale Europene. Acestia transmit informatii la baza, aflata in Ungaria. De acolo ajung si la Agentia Spatiala romana care la randul ei le retransmite Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos. Expertii stiu astfel in timp real cate nave, barje sau barci sunt pe Dunare.

Masura a fost luata dupa ce nivelul Dunarii a scazut progresiv atingand recorduri negative. Potrivit specialistilor, in aceasta perioada, cota a ajuns sub cea din 2003, cand a fost de 69 de centimetri. Acum o luna, autoritatile dragau fluviul.

"Intervenim in punctele critice, adica la cotul Prutului, Isaccea, bara Sulina, astfel incat sa asiguram cele 24 de picioare pe care ne-am angajat ca le vom asigura permanent", explica Corneliu Carp, inginer-sef Administratia Dunarii Fluviale Galati.

Un alt punct dificil ramane Zimnicea. Mai putini ingrijorati turistii se opresc sa fotografieze insulele care au rasarit in mijlocul apei.

Pana acum, din cauza secetei, autoritatile, au inchis portul Corabia, din judetul Olt. Acolo nici o nava nu a mai putut acosta. Meteorologii anunta ca si lunile august si septembrie vor fi la fel de secetoase. Croazierele au fost deja suspendate si nu este exclus ca in curand si navele care transporta marfuri sa nu mai poata sa circule.

Tags: dunare, satelit, fluviu,

Situatie disperata din cauza secetei. Diferenta dintre fermierii care s-au rugat sa ploua si cei care au investit in irigatii
Situatie disperata din cauza secetei. Diferenta dintre fermierii care s-au rugat sa ploua si cei care au investit in irigatii
VIDEO PROTVPLUS.RO
minore abuzate in vaslui
Două fetițe în grija statului acuză că au fost agresate sexual. Planul pus la cale de agresor
Șofer mort după ce mașina sa a intrat inexplicabil într-o camionetă, în Prahova
Un bărbat care fi încercat să atingă o fetiță, imobilizat cu spray lacrimogen de jandarmi
Razie de proporții în Capitală. Reacția unui șofer prins drogat la volan
Cutremur în România. La ce adâncime s-a produs
Motivul pentru care un bărbat aflat în vacanță la munte nu a putut fi salvat. Suferise un infarct
Politist atacat
Polițist lovit de un bărbat la sediul unei primării din Harghita. A fost operat
Bărbat imobilizat de jandarmi. Ce i-a făcut unei fetițe de 12 ani la un festival
Bărbat muşcat de viperă, în Pasul Tihuţa. În ce stare se află
Proiect controversat. Autoritățile vor să defrișeze o pădure ca să facă o parcare
Gălățeanul infectat cu West Nile. Zona unde a fost pișcat de țânțarul care a provocat boala
Leo de la Strehaia, eliberat din arest după nici 24 de ore. Decizia judecătorului