Dunărea continua să creeze probleme în toate localităţile pe care le traversează. Șoferii, nevoiţi să treacă prin apă
În multe zone, fluviul a ieşit din albie, a inundat case şi a rupt malurile iar pe anumite porţiuni şoferii sunt nevoiţi să treacă prin apă cu maşinile.
Situaţia rămâne încordată, dovadă că hidrologii au extins codul portocaliu până pe 20 aprilie.
Dunărea a crescut constant în ultimele zile. Drept urmare în multe zone a ieşit deja din albie.
La I.C. Brătianu casele de lângă dig au fost inundate, aşa că oamenii nu au avut de ales şi s-au mutat la rude.
Pentru că tot malul este inundat, maşinile care ajung cu bacul, de la Galaţi, merg câţiva metri prin apă.
La Tulcea, ca să nu fie luate de apă, chioşcurile din zona au fost protejate cu saci cu nisip.
Problemele au apărut încă de la sfârşitul săptămânii trecute. Cotele de inundaţie au fost depăşite în toate localităţile riverane fluviului şi mai multe sate din Delta sunt în pericol.
Administraţia Fluvială a Dunării de Jos le-a cerut navigatorilor să circule cu viteză redusă ca să nu provoce valuri care ar putea distruge inclusiv digurile.
Dunărea o să scadă uşor în următoarele zile, potrivit hidrologilor. Chiar şi aşa, o vreme presiunea pe maluri şi diguri va rămâne crescută.
Miercuri, la Galaţi, nivelul Dunării stagnează. Este vorba, însă, de o cotă de 615 centimetri, cu 15 unităţi peste cota de inundaţie, care a fost depăşită în urmă cu şase zile.
Asta înseamnă că presiunea pe maluri rămâne foarte mare şi riscul ca apa să se infiltreze în diguri este, de asemenea, crescut. Este şi motivul pentru care, la Brăila, de exemplu, cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor au avut zeci de intervenţii în zona Insulei Mari, unde fluviul a ameninţat serios digurile.
Din fericire, acolo unde au fost depistate infiltraţii, s-a intervenit la timp. Şi la Tulcea autorităţile sunt în continuare în alertă. Apa ameninţa mai multe sate din Delta, iar pompierii au anunţat că, dacă situaţia o va impune, sunt pregătiţi să treacă la evacuări.