Dublajul animatiilor, o afacere si in Romania. Cu cat sunt platiti actorii sa-si imprumute vocile
Productia de desene animate este in plina expansiune iar de cativa ani, filmele pentru copii sunt tot mai prezente in salile de cinema.
Odata cu asta si actorii romani au de castigat. Unii dintre ei isi imprumuta vocile personajelor si obtin in schimb onorarii mai mari decat daca ar juca de exemplu intr-o piesa de teatru.
Voce Curcanul Reggie: "Eu nu am muschi aproape deloc. Serios. Sunt doar piele si os."
Alegeri 2024
10:02
Ludovic Orban: Intrarea lui Lasconi în turul 2 este "o minune". Ciucă şi Ciolacu au plătit lipsa de respect faţă de cetăţeni
09:54
Diana Şoşoacă pune condiţii pentru a-l susţine pe Călin Georgescu: să fie numită prim-ministru
07:58
Dan Vîlceanu: Domnul Ciucă nu avea nici experiența și nici calitățile să candideze la prezidențiale. A fost impus de Iohannis
07:38
Județele câștigate la prezidențiale de Georgescu, Lasconi și Ciolacu. Premierul a obținut cel mai mic scor din istoria PSD
I-ati recunoscut vocea? Curcanul Reggie din animatia "Pasari Libere 3D" este nimeni altul decat simpaticul actor si om de televiziune Pavel Bartos, cel care i-a dat viata si crevetelui Will din "Happy Feet". Dubleaza desene animate de 15 ani inclusiv pentru bucuria fiicelor sale.
"Nedumerirea lor e de ce dublez tot timpul eroii negativi pentru ca si in "102 dalmatieni" am persoajul negativ, si-n "Printesa si broscoiul". Ma bucur ca de vreo 2 ani incoace am parte doar de personaje pozitive", povesteste Pavel Bartos.
Gabriel Spahiu sau "Varcolacul" din "Hotel Transylvania" spune ca dublajul ii aduce mari satisfactii din mai multe puncte de vedere. Ii face o reala placere sa dea viata unor, copiii il recunosc cand il aud si nu in ultimul rand are o sursa de venit in plus.
Reporter: Se poate sa castigati mai bine dintr-un dublaj de film de desene animate decat dintr-o piesa de teatru?
Gabriel Spahiu: Daca ai un spectacol care se joaca de 4 ori pe luna si in luna aia mergi la dublaje si faci un serial intreg, 30-40 de episoade, cu siguranta castigi mai mult.
Si Anca Sigartau este veterana in domeniu. I-a oferit glas, de pilda, veveritei Chip din "Chip si Dale" sau Dorei, un peste uituc din filmul "In cautarea lui Nemo". Si mai mult, s-a si specializat in regia acestor productii.
"Copiii meu m-au recunoscut. Eram un ursulet si in momentul in care au vazut ursuletul pe monitor au inceput sa tipe: mama, mama, esti la televizor!" a explicat Anca Sigartau.
Daca in Romania, putini sunt cei care fac doar dublaj de film, in strainatate sunt actori care traiesc doar din asta. Este vorba despre cei care ajung vocea unor personaje celebre din desene animate si care nu mai interpreteaza si alte roluri. Sunt platiti regeste insa.