Drumul brazilor de la vedetele Crăciunului până la gunoi. ”L-am aruncat pe geam”
Vedete strălucitoare ale sărbătorilor, brazii de Crăciun au ajuns acum, la gunoi. Unii i-au ciopârțit în casă și i-au pus în cutii, folii de plastic sau direct la ghenă. Alții i-au aruncat de la geam când au crezut că nu îi vede nimeni.
Tomberoanele sunt pline de brazi uscaţi, aruncaţi din case în diverse moduri. O femeie a ales calea cea mai simplă şi în acelaşi timp, periculoasă:
Femeie: "L-am aruncat pe geam şi l-am dus la locul ăla unde vin şi îl adună, este o maşină care îi taie."
Reporter: "Vecinii cum scăpa de el?"
Femeie: "Pe casa scării, şi se face o mizerie şi o ducem în toate apartamentele, deci fiecare cum crede."
Femeie: "Am auzit că se aruncă pe geam să nu facă murdărie prin casă sau în casa scărilor, foarte urât, foarte urât."
Alţii au preferat să taie ramură cu ramură şi să adune totul în cutii sau pungi. Ori l-au învelit direct întreg în folie de plastic şi l-au dus la gunoi.
Cei care au grădini sau terenuri şi au cumpărat brazii în ghiveci, îi pot planta.
Femeie: "Noi am fost la ţară, l-am pus în grădină, s-a uscat, l-am tăiat şi l-am băgat la foc."
Din păcate, spun specialiştii, puţini brazi se prind şi rezistă, din cauza şocului termic prin care au trecut, de la căldură din casă, la temperatura scăzută de afară.
Petru Dragomir, șef lucrări Facultatea de Horticultură şi Silvicultură Timişoara: "Ce trebuie să ştie când plantează: dimensiunea gropii trebuie să fie echivalentă cu cea a balotului de pământ sau a containerului, ba chiar un pic mai mare, calcarea solului, tasarea, pentru a nu rămâne goluri de aer."
Brazii lăsaţi de izbelişte sunt strânşi de angajaţii firmelor de salubritate şi transportaţi la staţiile de compostare, unde sunt tocaţi şi transformaţi în îngrăşământ ecologic.
Florin Dume, reprezentant firmă de compost Oradea: "În fiecare an, se adună în jur la 50-60 de tone de brazi."
În Galaţi, majoritatea agricultorilor din comuna Matca - unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară - folosesc îngrăşământul natural obţinut din brazi.
Sunt şi hipermarketuri care aduc aici, la staţia de tocare a materialului vegetal, brazii care nu au fost vânduţi în perioada Crăciunului.
Mirela Furtună, directorul firmei de salubrizare Galaţi: "Avem un tarif aprobat pentru acest material, 150 de lei pe tonă."
Îngrăşământul care nu este cumpărat, este folosit pentru amenajarea spaţiilor verzi din Galaţi.
În Constanța, cei care au cumpărat brazi naturali din unele magazine, îi pot duce înapoi şi primesc la schimb un voucher de 25 de lei.
Părinte: "De abia astăzi l-am despodobit eu cu fetiţa mea şi îl ducem înapoi la magazin."
În acest an, ROMSILVA a scos pe piaţa 65 de mii de brazi pentru Crăciun. Dar în pieţe şi magazine s-au vândut foarte mulţi aduşi din străinătate.