Drama unei familii s-a transformat într-o șansă la viață pentru mii de copii. Ce au făcut după ce copilul lor s-a stins
Drama unei familii din Iași s-a transformat într-o șansă la viață pentru mii de copii din Moldova. Un băiețel de nici doi ani, diagnosticat cu o tumoră gravă, s-a stins, în urmă cu trei ani, pe patul de spital, în brațele părinților.
Acum, cu banii adunați din donațiile cerute pentru salvarea lui, și care nu au mai putut fi folosiți, oamenii au cumpărat un aparat medical, unic în România, folosit în tratamentele oncologie pediatrice, pe care l-au dăruit Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași.
Copilul lor de nici măcar doi ani s-a stins din viață
Călin-Mihai s-a născut în noiembrie 2017. Câteva luni mai târziu, când abia învăța să facă primii pași, a căzut secerat la pat. Medicii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași l-au diagnosticat cu o boală cruntă, cancer de gradul patru la glanda suprarenală.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Alexandra Chihaia, mama copilului: „A făcut transfuzii de sânge și am început toate investigațiile posibile să vadă pe secția de Hematologie de unde este această anemie severă. În urma unei ecografii, s-a descoperit o tumora de opt centimetri. Medicii din Franța au spus că acea tumoră s-a dezvoltat în cel mult o lună de zile, pentru că tipul de cancer pe care îl avea era foarte agresiv. Era un copil foarte vesel, foarte jovial”.
Au urmat ședințele de chimioterapie, tratamentele de specialitate, dar starea copilului nu se ameliora. Familia a decis să îl transfere la o clinică de oncologie din Franța. Acolo, în ciuda eforturilor medicilor, Călin-Mihai s-a stins. Avea un an și șapte luni. A lăsat în urmă un frățior de patru ani și doi părinți disperați că nu au reușit să își salveze copilul.
Unde a redirecționat banii familia
Atunci, ca să își permită să-l ducă pe cel mic la tratament în străinătate, părinții au cerut ajutor financiar pe rețelele sociale. Banii strânși și care nu au mai fost utilizați în tratamentul medical, au fost direcționați acum către o cauză nobilă. Un gest impresionat și un exemplu pentru comunitate.
Dragoș Chihaia, tatăl copilului: „Dacă noi avem, acum, această posibilitate să întoarcem comunității pentru că oamenii ne-au ajutat să ajungem acolo, să avem speranțe pentru copilul nostru, am hotărât să întoarcem toată această experiență a noastră, toate cunoștințele”.
Cu 120.000 de euro a fost cumpărat și donat un echipament de mixare a citostaticelor, utilizat în terapia copiilor cu afecțiuni oncologice, unic în spitalele din România.
Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași: „Echipamentul mixează soluțiile citosatice și toate soluțiile perfuzabile, are o capacitate de 260 de pungi, vor fi pungi asociate unui tratament care va fi introdus și ales computerizat. Tot procesul va fi sub mediul steril, iar siguranța concentrației este de 100%”.
Donația către secția de Oncologie a Spitalului „Sfânta Maria” din Iași a fost sprijinită și de organizația „Salvați Copiii România”.
Gabriela Alexandrescu, președintele executiv „Salvați Copiii România”: „Până acum am ajuns în peste 100 de spitale, cu peste 1.000 de echipamente, care au ajutat 40.000 de copii din România să supraviețuiască sau să fie mult mai bine îngrijiți la naștere sau în secțiile de spital”.
În România, peste 1% dintre copii se nasc cu tumori maligne, iar incidența cea mai mare se întâlnește la grupa de vârsta 15-19 ani, conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică.