Bărbatul pentru care elicopterul SMURD nu a venit: ”Pentru un senator s-a dus la Suceava”

Dată publicare: 07-06-2019 19:32
Dată actualizare: 07-06-2019 20:14


Fiul bărbatului din Curtea de Argeş care şi-a pierdut un picior după ce a fost sfâşiat de urs, într-o pădure de lângă oraş, vrea să dea în judecată serviciul de ambulanţa şi SMURD-ul.

Era împreună cu tatăl lui când a avut loc atacul şi a cerut intervenţia unui elicopter, însă salvarea aeriană nu a ajuns niciodată. Şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat, a recunosc vineri că omul are dreptate, dar a precizat că aparatul de zbor nu a decolat din cauza condiţiilor meteo.

Emil Tuță îşi aminteşte cu groază de clipele prin care a trecut când ursul i-a atacat tatăl, apoi şi pe el. S-a întâmplat într-o pădure de la marginea oraşului Curtea de Argeş, la 5 kilometri de casa lor.

Era ora 17 şi 41 de minute când a reuşit să ceară prima oră ajutor la 112.

APEL LA 112

-Dumneavoastră cine sunteți? Sunteți cu ursul acolo? Bai, se lupta cu ursul!
- Doamne ferește.
- Dar ursul unde este?
- A venit din nou să ne atace, cred că este același.

Ursul i-a sfâşiat un picior tatălui, însă chiar şi aşa omul a reuşit să alunge animalul ajutat de fiul lui. Când au scăpat de fiară, băiatul a apelat din nou serviciul unic de urgenţă.

APEL LA 112

-Domnul este conștient?
- Încă mai e, dar a pierdut trei litri de sânge. Doamnă, nu mai poate, trimiteţi elicopterul ăla?
- Bine.
- Nu mai poate, doamnă! SMURD-ul, elicopterul, vă rog, urgent. Ieșim într-o poiană, ne vede.
- Păi și unde să aterizeze, că nu putem să ajungem.
- La castan, doamnă, e un castan.

Emil Tuță, fiul victimei: "I-am explicat operatorului de la 112 că ne aflăm într-o locaţie izolată, greu accesibilă şi că vreau să trimită elicopterul. Mi-a spus că nicio problemă, echipajul de pe elicopter ne aude în momentul ăsta."

APEL LA 112

- E vorba de o mușcătură de urs, omul este în pădure... deja... zice că puteți ajunge într-o poiană.
- Eu am auzit, dar nu avem elicopter disponibil.
- Doamnă, trimiteți elicopterul ăla.
- Eu v-am spus, au plecat și ambulanța și elicopterul și jandarmii şi APIC-ul, toată lumea a plecat.
- Închid, doamnă.
- Să ţineţi telefonul deschis, da? Să vă sunăm...

A urmat însă aproape o oră şi jumătate de aşteptare.

Emil Tuță, fiul victimei: ”Tot timpul am sperat să vină elicopterul, pentru că era singura şansă să-mi salvez tatăl. Aşa cum pentru un senator s-a putut, au trimis un elicopter la Suceava pentru un fleac, pentru tatăl meu care era în pericol de moarte au refuzat probabil să trimită elicopterul.

Primii care au ajuns la rănit au fost vecinii omului, apoi o asistentă şi un şofer de la ambulanţă.

Marian Hiru, director SAJ Argeș: "La 17.42 echipajul s-a pus în mişcare pentru caz, au ajuns la pacient la orele 19. Pentru că din 6 km, un km a fost parcurs cu ambulanţa, iar alţi 5 km pe jos! S-a considerat că nu este oportună intervenţia elicopterului."

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a recunoscut că în acest caz era necesară intervenţia cu elicopterul. Susţine însă că vremea rea a împiedicat zborul.

Raed Arafat, șeful DSU: "Din punct de vedere medical, se impunea. Când pilotul zice că nu pleacă din cauza condiţiilor meteo, nu se discuta acest lucru."

Fiul bărbatului atacat de urs consideră că intervenția de salvare nu a fost bine organizată. Din acest motiv, şi-a angajat un avocat şi vrea să dea în judecată serviciul de ambulanţa şi SMURD-ul. În plus, se va îndrepta şi împotriva Ministerului Mediului pentru că - spune el - ursul nu avea ce cauta lângă oraş.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO