A rămas fără picior după ce a fost atacat de urs. De ce n-a intervenit elicopterul SMURD


Ultimul update: Vineri 07 Iunie 2019 17:29
Data publicarii: Vineri 07 Iunie 2019 17:29
Categorie: Stiri actuale

Un bărbat din Curtea de Argeş a rămas fără un picior după ce, rănit grav de un urs, a aşteptat zadarnic să fie ajutat de un echipaj medical care să vină cu elicopterul într-o zonă greu accesibilă.

Reprezentanţii SMURD susţin că vremea nu a permis decolarea aparatului de zbor. Cu toate acestea, rănitul primea asigurări prin telefon că elicopterul va veni în scurtă vreme. Abia după o oră şi jumătate de aşteptare au ajuns pe jos la rănit pompierii şi un echipaj de ambulanţă.

Bărbatul îşi aminteşte cu groază clipele prin care a trecut când ursul i-a atacat pe el şi pe tatăl său, la numai 5 kilometri de casă, într-o pădure de la marginea oraşului Curtea de Argeş. Era ora 17 şi 41 de minute când a reuşit să ceară ajutor.

Emil Tuță, fiul victimei: "I-am explicat operatorului de la 112 că ne aflăm într-o locaţie izolată, greu accesibilă şi că vreau să trimită elicopterul, solicit elicopterul, că ar fi singura şansă de salvare şi operatorul mi-a spus că nicio problemă, echipajul de pe elicopter ne aude în momentul ăsta.”

A urmat aproape o oră şi jumătate de aşteptare. Primii care au sosit lângă rănit au fost vecinii omului, care însă nu puteau să-l care.

Emil Tuță, fiul victimei: ”Tot timpul am sperat să vină elicopterul, pentru că era singura şansă să-mi salvez tatăl. Aşa cum pentru un senator s-a putut, au trimis un elicopter la Suceava pentru un fleac, pentru tatăl meu care era în pericol de moarte au refuzat probabil să trimită elicopterul."

Nici directorul ambulantei Argeş nu are o explicaţie.

Dr. Marian Hiru, director SAJ Argeş: "Echipajul s-a pus în mişcare pentru caz, au ajuns la pacient la orele 19. Pentru că din 6 km, un km a fost parcurs cu ambulanţa, iar alţi 5 km pe jos. S-a considerat că nu este oportună intervenţia elicopterului."

Secretarul de Stat Raed Arafat recunoaşte că în acest caz era necesar elicopterul, însă susţine că vremea rea a împiedicat zborul.

Raed Arafat: "Din punct de vedere medical, se impunea. Dacă se trimitea elicopter şi riscăm viaţa echipajului întreg, puteam să avem 4 eroi morţi în loc să salvăm persoana respectivă. Când pilotul zice că nu pleacă din cazua condiţiilor meteo, nu se discuta acest lucru."

Fiul bărbatului atacat de urs şi-a angajat un avocat şi vrea să dea în judecată ambulanta, pompierii, SMURD-ul, dar şi Ministerul Mediului.
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
bonuri fiscale
Loteria bonurilor fiscale, 16 iunie 2019. Bonurile câștigătoare pe luna mai
Loto 6/49, 16 iunie 2019. Numerele extrase duminică
La prânz caniculă, seara vijelii. Luna iunie va fi una a extremelor
Importăm zeci de mii de tone de pește, de 210 milioane €. Felurile preferate ale românilor
Doi adolescenți au fost electrocutați, duminică, pe podul CFR din Herăstrău
Poliţist din Timiş, lovit cu piciorul de un bărbat încătuşat. De ce fusese oprit în trafic
carabinieri
Un șofer român de TIR, erou în Italia. Cum a salvat un tânăr de la sinucidere. VIDEO
Câțiva pensionari au cerut eliberarea lui Liviu Dragnea. Au scris pe pancarte că îl iubesc
Greșeala care i-a fost fatală unui motociclist din Alba. Cum a fost găsit de polițiști
Cine este Zuzana Caputova, prima femeie președinte a Slovaciei. Nu are experiență politică
Lacul Bicaz, loc de întrecere cu caiacul. Cursa de 20 de km, încheiată în 4 ore
Trafic blocat pe Autostrada Soarelui. Patru mașini, implicate într-un accident