Draft de hotărâre, în analiză: românii nu ar mai avea voie să iasă din case. Autorităţile infirmă că e aprobat sau se aplică

×
Codul embed a fost copiat

Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase a realizat un draft în care se schiţează scenariul carantinării României, în contextul pandemiei de coronavirus. Autorităţile neagă însă că se aplică sau că e aprobat.

Comunicatul a venit în contextul în care acest draft a fost publicat pe diverse platforme online. Autoritățile subliniază că este vorba doar despre un draft, un scenariu, care nu este aprobat.

Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică, vineri 20 martie:

Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:
1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Grupul de Comunicare Strategică 

Citește și
LIVE UPDATE. Situaţia cazurilor de coronavirus din România vineri 20 martie
LIVE UPDATE. 308 cazuri de coronavirus în România. Încă 2 români au murit în Italia

Potrivit acestui draft, care a început să circule vineri pe reţelele de socializare, românii nu ar mai avea voie să iasă din casă, cu câteva excepții prevăzute de autorități:

-deplasarea de la domiciliu la locul de muncă

-consultul medical care nu poate fi amânat

-cumpărăturile de strictă necesitate la magazinele din apropierea locuinței

-deplasarea pentru asigurarea asistenței persoanelor vârstnice sau pentru însoțirea copiilor.

Mai sunt permise ieșirile scurte, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, deplasarea scurtă pentru nevoile animalelor de companie și alte situații de urgență, care trebuie justificate.

Măsurile apar în draftul Hotărârii nr. 14 din 20 martie 2020 a Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României și este semnat de secretarul de stat Raed Arafat.

Amintim că măsuri similare de carantinare au fost impuse în mai multe state, de la Italia și Franța, până în SUA. 

 

Textul integral al draftului de hotărâre

 

HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020 a Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de support tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.
Având în vedere extinderea infecțiilor cu SARS-COV 2 la nivel național, în data de 20.03.2020 membrii Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au discutat măsurile necesare a fi luate în scopul prevenirii răspândirii infecției.
Membrii au decis următoarele:
Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții:
a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),
b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,
d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;
e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.
f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,
g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie.

(2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.
(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.
Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia.

Pregătiri pentru scenariul 4

Măsurile ar putea fi aprobate în contextul în care autorităţile medicale din România au început pregătirile pentru intrarea în scenariul 4 în lupta cu COVID-19.

Se vorbeşte deja despre un vârf al îmbolnăvirilor în apropierea Paştelui, când se vor întoarce acasă şi mai mulţi români din străinătate.

Am putea ajunge, atunci, şi la 7.000 de persoane confirmate pozitiv, este de părere secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Scenariul 4 se activează în momentul în care se depăşeşte pragul de 2.000 de persoane infectate cu coronavirus.

Un vârf al numarului de îmbolnăviri s-ar putea produce în a doua jumătate a lunii aprilie.

Ce spune Raed Arafat

Raed Arafat a reacționat la publicarea hotărârii și precizează că este vorba despre un proiect aflat în lucru, care nu a fost încă aprobat, adăugând că, în forma sa finală, ”unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse”.

”Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, și în diferite medii online și de mass media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-știintific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență.

Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurilor se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse”, a scris Arafat pe contul său de Facebook.

 

Secretarul de stat insist asupra faptului că România nu se află în situația mult mai gravă a altor țări și roagă populația ”să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități”.

”Oricum, România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale.

Cert este că și în domeniul științific-medical există mai multe păreri care trebuie luate în considerare când facem astfel de analize.

Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masa specialiștilor chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate.

De aceea, rog populația să nu ia în considerare nimic din ce se publică în spațiul public până nu este adoptat și explicat de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranță poate suferi încă multe modificări”, mai spune Raed Arafat.

Demnitarul invocă ”iresponsabilitatea persoanei care a făcut public acest proiect” și asigură oamenii că autoritățile îi vor sprijini dacă acest draft va fi adoptat ”total sau parțial”.

”Din păcate iresponsabiliateta persoanei care a făcut acest proiect public când acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidentă, inducând populația în eroare și panică fără rost și împiedicând un proces de consultare să fie finalizat corect și în liniște.
Pe de altă parte chiar dacă acest proiect este adoptat în următoarea perioadă, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populația în perioada aplicării prevederilor”, a concluzionat Raed Arafat.
 

 

Citește și...
Aici puteți vedea situația epidemiei de coronavirus în timp real
Aici puteți vedea situația epidemiei de coronavirus în timp real

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România a decretat luni, 16 martie, stare de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus.

LIVE UPDATE. 308 cazuri de coronavirus în România. Încă 2 români au murit în Italia
LIVE UPDATE. 308 cazuri de coronavirus în România. Încă 2 români au murit în Italia

Ultima statistică a cazurilor confirmate cu coronavirus în România, dată publicității vineri la prânz, arată că până acum s-au înregistrat 308  cazuri.

ÎPS Teofan: „Să transformăm casele noastre în biserici“
ÎPS Teofan: „Să transformăm casele noastre în biserici“

Înaltpreasfinţitul Teofan le-a vorbit credincioşilor într-un mesaj transmis de platforma Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei despre suspendarea slujbelor și spune că fiecare creștin trebuie să își transforme propria casă în biserică.

Recomandări
Țările cu care se unește România pentru a furniza gaze către toată Europa. Proiectul susținut de UE ar putea fi aplicat rapid
Țările cu care se unește România pentru a furniza gaze către toată Europa. Proiectul susținut de UE ar putea fi aplicat rapid

Operatorii de transport de gaze naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au propus o iniţiativă pentru transportul gazelor naturale.

Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit
Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit

Șeful centralei nucleare Zaporojie ar fi fost răpit, vineri, de ruși, conform președintelui companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin.

Ucraina ar fi încercuit un bastion esenţial pentru Moscova, unde se află peste 5.000 de soldaţi ruși. VIDEO
Ucraina ar fi încercuit un bastion esenţial pentru Moscova, unde se află peste 5.000 de soldaţi ruși. VIDEO

Ucraina ar fi încercuit forţele ruseşti în jurul unui bastion care este esenţial pentru Moscova, în oraşul de la est Liman.