Două noi cazuri de infecție cu virusul West Nile, în România. În ce stare se află pacienții. Recomandările DSP
Autoritățile din Brăila au confirmat primele două cazuri de meningită cu virusul West Nile, la un bărbat de 67 de ani din localitatea Gemenele şi la un altul de 60 de ani, din localitatea Olăneasca.
„Este vorba despre D.P, în vârstă de 67 ani, cu domiciliul şi expunerea în localitatea Gemenele (UAT Gemenele), internat în data de 21.08.2023, pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă de boală, cu evoluţie favorabilă, externat în data de 30.08.2023 şi de M.D. în vârstă de 60 ani, cu domiciliul şi expunerea în localitatea Olăneasca (UAT Salcia Tudor), internat în data de 26.08.2023, pe Secţia de Neurologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu diagnostic de hemipareză dreapta, transferat apoi în data de 28.08.2023 în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă severă de boală, cu evoluţie favorabilă", se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Brăila, potrivit Agerpres.
Prefectul de Brăila, Iulian Timofei, a declarat că, imediat ce a fost informat cu privire la existenţa celor două cazuri de meningită cauzată de virusul West Nile, a transmis o informare către toate UAT-urile de pe raza judeţului, în care a atras atenţia asupra importanţei respectării setului de măsuri aplicabile în astfel de cazuri, disponibile pe pagina web a Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.
„Am discutat cu autorităţile publice locale despre situaţia înregistrată şi am primit asigurări că se vor aplica măsurile ce se impun. Sunt primele două cazuri de Meningită cu virus West-Nile din perioada de monitorizare iunie - octombrie 2023”, a declarat Iulian Timofei.
Recomandări pentru populație
Ca urmare a confirmării celor două cazuri, DSP Brăila recomandă populaţiei:
„- purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dacă ieşim seara din locuinţe sau ieşim seara în parc la plimbare sau când mergem în pădure, la pescuit;
- utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridină/ picardină, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care sa le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului;
- împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/ uşi); utilizarea de substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei; utilizarea în locuinţă a aerului condiţionat;
- utilizarea plaselor împotriva ţânţarilor în jurul paturilor, în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer liber; acoperirea pătuţului copilului sau căruciorului cu plase împotriva ţânţarilor”.
Ce arată datele INSP
Numărul total al cazurilor de infecţie cu virusul West Nile înregistrat până la 30 august a crescut la 28, arată cel mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), scrie News.ro.
Cazurile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă: 30-39 de ani - 0; 40-49 de ani - 1; 50-59 de ani - 7; 60-69 de ani - 7; 70-79 de ani - 8; ≥ 80 de ani - 5.
Cincisprezece dintre pacienţi sunt bărbaţi, iar 13 femei. Distribuţia cazurilor raportate pe medii de rezidenţă este 20 în urban şi opt în rural.
În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecţie cu virus West Nile au avut următoarea distribuţie: municipiul Bucuresti (7), judeţul Bacău (1), Bihor (1), Ilfov (3), Dolj (2), Ialomiţa (1), Iaşi (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (1), Galaţi (3), Olt (2), Tulcea (2) şi Vaslui (1). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în municipiul Bucureşti, cât şi în judeţul Tulcea (debut în S 31).
În perioada menţionată, au fost înregistrate 4 decese, în judeţele: Satu Mare (1), Ilfov (1), Dolj (1-caz probabil) şi Prahova (1).