Dosarul Sky News. Motivul pentru care românii au fost trimiși în judecată, dar englezii nu
Cei trei cetăţeni români care, pentru câteva mii de euro, au apărut în reportajul difuzat de Sky News din care reieşea că în România se face foarte uşor trafic de arme au fost trimişi în judecată.
Aceştia sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, nerepectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicare de informaţii false. În schimb, jurnaliştii englezi care ar fi pus la cale întregul scenariu sunt cercetaţi separat, într-un alt dosar, dar nu vor ajunge cel puţin deocamdată în fața judecătorilor. Aşa-zisa anchetă jurnalistică ar fi fost gândită în Marea Britanie, la începutul lunii aprilie 2016.
Secvenţa face parte dintr-un reportaj difuzat în 2016, de Sky News, în Marea Britanie. Lumea întragă afla, astfel, că din România poţi cumpăra cu uşurinţă arme militare de asalt. Imediat, procurorii DIICOT au început o anchetă şi au descoperit că aşa-zişii traficanţi erau mai curând figuranţi într-o poveste ticluită la Londra.
Intermediar: „Mi-au zis că dacă am arme de război. Eu le-am zis că nu, ca în România nu găseşti aşa ceva că nu suntem Afganistan, dar vă pot aduce arme de vânătoare care, pentru acest scenariu se pot folosi. Ei au fost de acord.”
Anchetatorii consideră ca jurnaliştii britanici au avut un singur scop - şi anume afectarea securităţii naţionale a României prin difuzarea de ştiri care „subminează eforturile autorităţilor şi diplomaţiei româneşti de poziţionare a României atât în cadrul UE, cât şi la nivelul organismelor internaţionale de luptă împotriva terorismului.”
Intermediar: „Dumnneata nu mai stai în spate. Îţi dăm geaca sau cagulă şi șpacă şi treci în mijlocul acțiunii.”
„Cine a zis asta?”
Intermediar: „Domnul Craig, specialistul în arme a lui domnul Ramesy."
Ce spun procurorii DIICOT
Mai ales că, notează procurorii DIICOT, autorităţile britanice au refuzat să permită interogarea jurnaliştilor prin intermediul unei comisii rogatorii, iar organismul de control al televiziunilor din Anglia a respins plângerea României cu privire la furnizarea de informaţii false.
Aşa că anchetatorii se întreabă dacă nu cumva materialul a avut drept scop să inducă ideea opiniei publice că graniţele României sunt nesigure şi că aderarea la Schengen ar pune în pericol securitatea UE.
Deocamdată au fost trimişi în judecată cei trei români, protagonisitii reportajului, care ar fi primit 2.000 de euro ca să interpreteze rolurile unor traficanţi de arme. Jurnaliștii britanici fac obiectul unui dosar penal separat, în care sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi comunicarea de informaţii false.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!