Liviu Dragnea da vina pe tinerii voluntari de la USL, in dosarul "Referendumul": "Ei au compus si trimis acele SMS-uri"
Presedintele PSD a facut luni un nou pas in incercarea de a obtine achitarea in dosarul ''Referendumul''. Asta dupa ce prima instanta l-a condamnat la un an de inchisoare cu suspendare.
Liviu Dragnea a dat o noua declaratie, din postura de inculpat, in care a aruncat intreaga responsabilitate pentru ilegalitatile din timpul scrutinului, pe tinerii voluntari din sediul de campanie al USL. Ei - sustine seful social democratilor- ar fi trimis SMS-urile de mobilizare si ar fi folosit semnatura lui scanata, pentru a comanda tombole pentru alegatori.
Presedintele PSD a insistat sa demonteze cele doua acuzatii ce i-au adus in prima instanta condamnarea: SMS-urile transmise in teritoriu prin care se cerea ca alegatorii sa fie scosi din case cu orice pret pentru a vota la referendum, dar si o adresa prin care se cerea organizarea de tombole pentru alegatorii care se prezentau la urne.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De ambele fapte ilegale - sustine Dragnea - ar fi responsabili tinerii voluntari prezenti in sediul PSD.
''Parerea mea este ca acei tineri au compus si transmis acele SMS-uri de care nu am avut cunostinta ca o reactie la alt tip de sms uri care se transmiteau atunci, prin care oamenii erau indemnati sa nu participe la vot", le-a declarat Liviu Dragnea magistratilor.
Fostul sef de campanie al defunctei USL, in incercarea de demitere a lui Traian Basescu, a recunoscut ca stampila cu semnatura lui ar fi fost folosita de voluntari.
''Concluzia pe care am tras-o, afirma Liviu Dragnea, a fost ca tineri voluntari care au lucrat in sediu si care veneau cu tot felul de idei ar fi conceput si transmis-o, cu precizarea ca sistemul nostru informatic era accesibil multor persoane. Nu era un sistem informatic gandit cu protectie foarte mare", a mai afirmat Liviu Dragnea in declaratia sa.
Cat adevar sta in spatele acestor declaratii ramane de vazut. Procurorii anticoruptie insista ca pedeapsa primita de Liviu Dragnea in prima instanta este una simbolica si ar trebui majorata.
Pana la o decizie finala completul de 5 judecatori vrea sa mai audieze cativa martori propusi si de Dragnea, si de DNA.
Soarta lui Liviu Dragnea depinde acum de trei martori pe care ar vrea sa ii audieze instanta. Un lucru e cert: intre ei nu se regaseste si Victor Viorel Ponta.
In prima instanta, inainte ca judecatorii sa-l fi gasit vinovat, fostul sef al partidului, Victor Ponta, a depus marturie in favoarea celui care i-a succedat la conducerea PSD. Dragnea incearca acum sa-i convinga pe judecatori ca a fost condamnat pe nedrept, fiindca nu a facut altceva decat sa incerce sa stimuleze prezenta la urne, dupa cum a declarat in timpul interogatoriilor. Procurorii DNA sustin insa ca aceasta “stimulare” s-ar fi facut ilegal.
Instanta de fond i-a dat initial o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare. Acuzarea spune insa ca e o pedeapsa simbolica, ce nu reflecta gravitatea faptelor. Procurorii DNA cer acum o pedepsa mult mai mare, in vreme ce aparatorii spera sa obtina achitarea. In dosar mai sunt judecate 45 de persoane - presedinti si membri ai sectiilor de votare din timpul referendumului – care au fost achitati in prima instanta
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, Liviu Dragnea, referendum, apel, iccj, alegatori,
Dată publicare:
23-11-2015 10:15