Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu, acuzat ca a cerut inarmarea militarilor cu munitie de razboi
Ion Iliescu este acuzat de procurori in Dosarul Mineriadei ca a cerut inarmarea militarilor cu munitie de razboi, iar Adrian Sarbu ca a vrut sa detoneze o masina in mijlocul Pietei Universitatii.
Ion Iliescu “a dezinformat, prin intermediul mass-media, populatia tarii, cu privire la manifestatii si natura lor neviolenta, carora le-a atribuit caracterul unor miscari de tip legionar, cunoscand ca acest fapt este nereal."
Este doar una dintre numeroasele acuzatii pe care procurorii i le aduc fostului presedinte al Romaniei. Procurorii spun, ca “a solicitat dotarea militarilor implicati in evenimente cu armament si munitie de razboi”.
Rechizitoriul, cu mii de marturii legate de Mineriada din 13-15 iunie 1990, este in fata judecatorilor, care trebuie sa hotarasca daca liderii politici si militari, condusi de Ion Iliescu, vor fi trimisi la inchisoare.
Ion Iliescu este acuzat ca a pus la cale violentele din iunie 1990 impreuna cu apropiatii lui, ca sa reduca Opozitia la tacere. Asta chiar daca vorbea despre democratie, iar Corneiliu Coposu, afirma procurorii militari, ii propusese, inainte de alegerile din luna mai, sa fie presedinte al Partidului National Taraneasc.
Rechizitoriul Mineriadei vorbeste despre cat de minutios au fost pregatite atacurile din Piata Universitatii si de rolul jucat de inculpati.
Rechizitoriul Parchetului Militar: “Autoritatile nu s-au limitat la evacuarea Pietei Universitatii, ci urmareau reprimarea libertatii de exprimare a opiniilor politice".
Premierul de atunci, Petre Roman, este acuzat ca “s-a implicat si a solicitat aducerea minerilor la Bucuresti, pe care i-a determinat astfel sa actioneze cu violenta asupra celor care aveau alte optiuni politice.”
Un rol hotarator in aducerea minerilor la Bucuresti l-ar fi avut, pe langa Gelu Voican Voiculescu, si fostul director al Serviciului Roman de Informatii Virgil Magureanu. Acesta, spun procurorii, s-ar fi asigurat ca sefii sectiilor judetene ale SRI sunt adusi in Capitala, pentru ca el sa poata lucra operativ cu fosti securisti ramasi la comanda.
Rechizitoriul Parchetului Militar: “Virgil Magureanu a fost prezent la punerea in practica a evacuarii pietei, dupa ce i-a dezinformat pe subordonatii sai cu privire la faptul ca exista locuri in Bucuresti in care sunt depozitate arme albe de agresiune - bate, cocktailuri Molotov etc”.
Si lui Adrian Sarbu, sef al Cancelariei premierului Petre Roman, i se reproseaza ca s-ar fi implicat in organizarea evenimentelor sangeroase din Piata Universitatii. Ba chiar - afirma procurorii militari - este acuzat ca ar fi cerut Ministerului Apararii 20 de kg trotil, pentru detonarea unui autoturism in mijlocul protestatarilor din Piata Universitatii.
O declaratie cu totul speciala din rechizitoriu este marturia unui fost parlamentar al Puterii din 1990, care a dezvaluit sub jurmanat ca a venit in acele zile la Politia Capitalei ca sa se intereseze de soarta celor arestati, unde ar fi dat nas in nas cu secretarul Ambasadei Rusiei la Bucuresti.
Toti cei 18 inculpati judecati in Dosarul Mineriadei, acuzati de infractiuni contra umanitatii, risca detentia pe viata daca vor fi gasiti vinovati.