Dosar penal deschis în cazul bătrânului mort după ce a ajuns la spital cu cangrenă. Cum se apără administratorul azilului
Un nou caz de cinism și nepăsare, într-un azil unde oamenii ar trebui să fie îngrijiți și ajutați este acum anchetat penal. Un bărbat de 56 de ani, internat într-un cămin din Argeș, a murit pentru că ar fi fost neglijat acolo.
Dus la spital mult prea târziu, cu cangrenă la un picior, omul nu a mai putut fi salvat. În paralel, la azilul din Neamț, unde au apărut înregistrări șocante, controalele au continuat și astăzi.
Vă avertizăm, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Bărbatul, care fusese internat la căminul privat din Albota a ajuns, pe 2 iulie, la Spitalul Județean de Urgență, cu o ambulanța.
Teodor Constantinescu, medic chirurg al Spitalului Județean de Urgență Pitești: „A fost adus într-o stare extrem de gravă, șoc septic, cangrenă, multiple escare neglijate, colegii mei mi-au spus că erau inclusiv viermi în plagă”.
Medicii i-au amputat și cel de-al doilea picior, în speranța că-l vor ține în viață. În final, nu au reușit. Revoltați că omul avea rani pe tot corpul, dovadă a neglijenței grave, doctorii au anunțat poliția. Astfel, în același azil, au fost găsiți încă doi pacienți care aveau nevoie de îngrijiri medicale.
Dr. Măria Cristina Avădani, manager al Serviciului Județean de Ambulanță Argeș: „Am fost solicitați de poliție să preluăm doi pacienți.”
3 persoane implicate în activitatea azilului au fost duse la audieri, dar nu au fost reținute. Administratorul centrului se apără și spune că bărbatul decedat a refuzat să meargă la spital.
Alexandru Cozma, administratorul căminului de bătrâni: „Avem acte medicale doveditoare că a refuzat internarea”.
Reporter: „ A ajuns cu escare netratate, a ajuns cu viermi la spital”.
Alexandru Cosma: „Doamnă, netratate este greu de spus așa ceva”.
Reporter : „Păi spun medicii, nu spun eu!”
Alexandru Cozma: „Sincer, eu nu am văzut viermi”.
Poliția face acum cercetări pentru ucidere din culpă și abuz în serviciu.
Pe de altă parte, la Centrul Colibri din comuna Războieni, unde zeci de tineri și vârstnici erau ținuți în condiții inumane au fost astăzi în control mai multe instituții. Imagini filmate acolo dovedeau că pacienții aveau saltelele și pernele murdare și erau nespălati cu zilele.
Într-o primă reacție, directoarea centrului a făcut declarații uimitoare.
Cristina Dumitrescu, directoarea centrului „Colibri” din Neamț: „În unele saloane erau niște perne murdare și niște saltele murdare. Infirmierul care avea inventarul acolo a fost în concediu, el urma să schimbe saltelele în momentul în care se întorcea.”
Astăzi, directoarea nu a mai dorit să discute cu noi. Și totuși, peste noapte, cei care răspund de cămin, au încercat să acopere totul. În sala de activități, rezidenții jucau tenis de masă, aveau haine noi, și chiar aparate mobile de aer condiționat.
O femeie și-a adus cu inima îndoită o rudă pe care o luase temporar, acasă.
Rudă: „N-am știut că e chiar așa. Mai ales că noi nu întrăm, n-am mai avut voie deloc”.
Reporter: „Nu vă e teamă să o aduceți aici înapoi?”
Rudă: „Da, ne e teamă, dar ce să facem?”
În plin scandal, cei de la Consilului Județean susțin că situația ar fi trebuit monitorizată de Direcția de Asistență Socială Neamț.
Adrian Păduraru, vicepreședinte al CJ Neamț: „Situația este una inacceptabilă. Noi am alocat resurse financiare necesare pentru asigurarea condițiilor optime”.
Magda Vasilache, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț: „Este foarte greu să vă spun ce se vă întâmpla și cine vă fi responsabil”.
Reporter: „Ce insituție trebuia să țină sub observație să nu se ajungă la ce ați depistat ieri?”
Emanuel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare: „E clar că DGASPC Neamț, ei sunt principalii, Consiliul Județean finanțează acolo și numește.”
Primele amenzi în acest caz, în valoare totală de 25.000 de lei, au venit de la ANPC.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: dosar penal, azil, ucidere din culpa, azil de batrani,
Dată publicare:
24-07-2024 19:03