Concluzia unui patron din Cluj, dupa ce a angajat doi refugiati la shaormerie: "Sunt foarte integrati, harnici"
In timp ce sute de mii de sirieni vor sa ajunga in vestul Europei si stau blocati in taberele de refugiati din Turcia sau Grecia, cateva sute au acceptat sa se instaleze la noi.
Iar unii si-au gasit si un loc de munca si i-au impresionat pe angajatori. Anul trecut, aproape 1800 de refugiati au cerut azil in Romania.
In centrul de refugiati din Somcuta Mare, judetul Maramures, sunt gazduiti zeci de refugiati, in mare parte din Siria si Irak. Adultii au dreptul sa-si caute o slujba, iar multi si-au gasit de lucru la camp sau la ingrijirea animalelor.
Macxn Avel, angajator: "Isi negocia mancarea cu copiii, desi era din abundenta, semn ca a suferit de foame. Am muncit impreuna in livada, la taiat de lemne. I-am zis daca ai avea oportunitatea sa pleci in alta parte si a zis ca nu-l intereseaza."
Disperat ca nu gaseste angajati seriosi, patronul unui fast food din Cluj a ajuns la Somcuta Mare unde a stat de vorba cu sirienii, iar pe cinci dintre ei i-a angajat imediat. Mahmoud Kerdi este unul dintre ei. Are 23 de ani si a fugit din Siria.
Tanarul spune ca a platit 3.000 de euro pentru un loc intr-o barca, pentru a-l duce pana in Turcia. Apoi a ajuns in taberele de refugiati din Grecia. In urma cu aproximativ un an, autoritatile de acolo l-au intrebat daca ar fi de acord sa vina in Romania, o tara despre care nu stia nimic.
Mahmoud Kerdi, refugiat sirian: "Am venit la Cluj, nu stiu pe nimeni aici, dar am zis da accept sansa asta. Locul asta este foarte bun, Clujul este foarte frumos. - Am invatat sa tai carne, sa fac sandwich. Nu am mai muncit asa. Stiu sa zic deocamdata: salut, ce faci, bine, stiu lucruri de baza."
Tot la acest fast food munceste si Nayef din Damasc.
Nayef al Qari: "Am plecat din Siria spre Turcia, din Turcia spre Grecia. Intr-o calatorie foarte periculoasa. Dupa cum ne terminam cursurile de limba, vrem sa ne continuam studiile."
Vlad Ovidiu Chifor, manager fast food: "Da sunt foarte integrati, harnici. Stiam de la inceput, din momentul in care au venit, ce situatie au, ce conditie au, pentru noi nu a fost o bariera. Pentru oamenii care ii judeca, ca sunt teroristi, si bombe si cartuse si asa mai departe. Vreau sa precizez ca nu sunt."
Tara noastra gazduieste in prezent peste 500 de refugiati, proveniti din zone de razboi. Fiecare primeste in medie 480 de lei pe luna si beneficiaza gratuit de consiliere psihologica si cursuri de limba romana.
Sursa: Pro TV
Etichete: refugiati, romania, maramures, munca, somcuta mare, sirieni,
Dată publicare:
10-02-2017 19:05