Lovitura grea pentru Donald Trump. Judecatorii din San Fancisco au respins interdictia de calatorie impusa refugiatilor


Ultimul update: Luni 13 Februarie 2017 07:20
Data publicarii: Vineri 10 Februarie 2017 09:39
Categorie: Stiri externe

Donald Trump a suferit o lovitura legala grea, dupa ce un tribunal federal a respins ordinul sau executiv, care a interzis temporar accesul cetatenilor a sapte tari musulmane pe teritoriul Statelor Unite, relateaza Reuters.

Un complet de trei judecatori ai Curtii de Apel din San Francisco a decis in unanimitate ca administratia Trump nu a reusit sa ofere nicio dovada ca temerile legate de securitatea nationala justifica reintroducerea imediata a interdictiei impuse in urma cu doua saptamani, relateaza news.ro.

Mai mult, desi Curtea a precizat ca, desi nu poate spune clar daca ordinul lui Trump discrimineaza o anumita religie, statele care au initiat actiunea in justitie au prezentat afirmatii ale presedintelui in legatura cu “intentia sa de a implementa o ‘interdictie vizand musulmanii’”.

Administratia a subliniat in instanta ca tribunalele nu au acces la aceleasi informatii clasificate in legatura cu amenintarile la care are acces presedintele. Judecatorii au contracarat, insa, ca “instantele primesc in mod regulat informatii clasificate sigilate”.

Departamentul de Justitie, care a reprezentat administratia, a anuntat ca analizeaza decizia instantei si optiunile de care dispune. Guvernul are la dispozitie 14 zile sa decida daca va sesiza un complet mai mare de judecatori care sa revizuiasca decizia sau daca va contesta direct decizia la Curtea Suprema, care va stabili, probabil, rezultatul final.

Curtea Suprema este impartita in prezent egal in patru judecatori liberali si patru conservatori. Trump are nevoie de sustinerea a cinci dintre magistrati pentru a reactiva ordinul.

La scurt timp dupa ce instanta si-a anuntat decizia, Trump a scris pe Twitter: “NE VEDEM IN INSTANTA, SECURITATEA NATIUNII NOASTRE ESTE IN JOC!”. El a insistat ca administratia sa va castiga in cele din urma si a denuntat hotararea Curtii de Apel drept “politica”.

Intrebat despre mesajul presedintelui de pe reteaua de socializare, Procurorul General Bob Ferguson a raspuns: “L-am infruntat de doua ori in instanta si am castigat de ambele dati”.

Presedintele Donald Trump a semnat in urma cu aproape doua saptamani un ordin executiv care suspenda temporar, pentru o perioada minima de 120 de zile, programele de primire a refugiatilor, blocheaza pe termen nedeterminat primirea refugiatilor sirieni si interzice temporar, pentru o perioada minima de 90 de zile, intrarea cetatenilor din sapte tari musulmane in Statele Unite.

Printre tarile vizate de ordin se numara Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen.Administratia Trump a argumentat ca interdictia de intrare incearca sa ii tina pe extremisti departe de Statele Unite si a adus aminte de atentatele teroriste de la World Trade Center. Insa, nicio tara de origine a teroristilor de la 11 septembrie nu se numara pe lista intocmita de Casa Alba.

La sfarsitul saptamanii trecute, un judecator federal a decis blocarea temporara a implementarii interdictiei ca urmare a haosului provocat pe marile aeroporturi din Statele Unite.

 

Trump asteapta verdictul in cazul decretului anti-imigranti.
Trump l-a atacat pe judecatorul care a blocat decretul anti-imigratie si a sugerat ca e vina lui
VIDEO PROTVPLUS.RO