Doi politisti din Gorj, condamnati la 13 si 14 ani de inchisoare, la 7 ani de cand au omorat in bataie un barbat

Dată publicare: 20-11-2015 13:18
Dată actualizare: 23-11-2015 01:08


Sentinta definitiva in cazul a doi politisti din Gorj, acuzati ca au omorat in bataie un suspect de furt, vine abia acum, dupa 7 ani de ancheta.

Agentii au fost condamnati la 13, respectiv 14 ani de inchisoare, pentru ca in 2008 au batut crunt un barbat de 48 de ani, pe care-l suspectau de furt. Politistii l-au adus acasa plin de rani, iar omul a murit la scurt timp.

In noiembrie 2008, agentii Cosmin Militaru si Eugen Papuzu lucrau la postul de politie din Stoina, judetul Gorj. Unul dintre ei isi serba ziua de nastere in tura, dar petrecerea le-a fost intrerupta de patronul unui bar din comuna, care a reclamat o posibila spargere. Victima, Nicolae Druta, fusese incuiata din greseala in localul respectiv. Cand a vrut sa plece acasa a declansat alarma, iar patronul a crezut ca a vrut sa fure.

Politistii l-au confundat cu un alt barbat din comuna, implicat in mai multe furturi. L-au dus la sectie, unde l-au batut ore in sir, ca sa recunoasca spargerea. Abia dimineata, cand omul nu mai putea respira, politistii l-au adus acasa. Au avut grija sa-si stearga inainte urmele si l-au spalat pe batut la o fantana.

Dominica Gheorghe, sora victimei: "L-au adus frumos, l-au luat de cot, fratele de abia s-a coborat, vorbea aiurea, l-au bagat in casa, era in noiembrie, era rece si l-au bagat intr-o camera fara caldura. Acolo l-am gasit in pat, l-am intrebat: Nicu, ce e cu tine? s-a intors spre mine, era de nerecunoscut, era cu parul ridicat, schimbat, vorbea aiurea."

In scurt timp, victima a murit. Timp de 2 ani ancheta a fost condusa de procurorii gorjeni, care l-au avut ca principal suspect pe patronul localului - cel care reclamase spargerea. Politistii nu erau cercetati.

In 2012 dosarul a fost preluat de Parchetul General, iar noul procuror a dispus deshumarea cadavrului pentru a verifica daca ranile de la cap ale victimei au rezultat in urma unor acte de violenta crunta. Abia atunci politistii au devenit suspecti, iar patronul barului a scapat de acuzatii. Agentii au picat testul cu poligraful si au dat declaratii unul impotriva celuilalt.

Cristian Fota, vecinul victimei: "Nu mi se pare normal, pentru ca ei trebuie sa te protejeze, politia e pentru protejare."

Politistii au fost inchisi in Penitenciarul Targu Jiu. In ultimii trei ani, de cand au fost trimisi in judecata, agentii au continuat sa lucreze in politie, in cadrul IPJ Gorj.
 

Tags: politisti, gorj,


VIDEO PROTVPLUS.RO