Doi partizani anticomunisti, rapusi de securitate in 1949, au fost dezgropati. Cine au fost Traian Gligor si Traian Marza
O lectie de istorie prea putin cunoscuta in zilele noastre! Doi partizani anticomunisti, implicati in gruparile de rezistenta din Muntii Apuseni si rapusi de securitate in 1949, isi pot dormi de-acum somnul de veci.
Osemintele lor au fost dezgropate pe baza marturiilor satenilor din vremea aceea. Traian Gligor si Traian Marza au fost in sfarsit inmormantati crestineste, dupa o expertiza facuta de specialistii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
Traian Gligor si Traian Marza faceau parte din gruparea lui Stefan Popa, din zona Muntelui Capra. In martie 1949, au fost impuscati de trupele de securitate cand aveau doar 25 respectiv 24 de ani. Au fost incoltiti intr-o casa Mesentea si incercuiti de zeci de militari. Dar s-au aparat din rasputeri, desi in locuinta au fost aruncate grenade si s-au tras focuri de arma timp de sapte ore.
Alegeri 2024
11:31
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
09:36
Ilie Bolojan: „Va trebui o mobilizare foarte serioasă, în aşa fel încât doamna Lasconi să câştige”
07:51
Care a fost cea mai mare prezență la vot la alegerile parlamentare din România de după anul 1989
07:49
Analist: Dacă PSD se va abține de la a da indicații de vot pentru turul 2, va deveni responsabil de victoria extremei drepte
Cadavrele lor au fost vazute apoi de multi sateni, chemati special sa se ingrozeasca de sfarsitul crunt al celor doi tineri. In final, au fost ingropati in gradina casei unde fusesera ucisi.
Acum, un satean, ajuns la 96 de ani, isi aminteste tot ce s-a intamplat in acele zile cumplite.
Emil Dragan, martor: "Am avut un binoclu, ca le plateai, si am urmarit dintr-un picior de deal toata faza din prima zi pana cand a venit o masina ulterior ca sa ii recunoasca si cand nu s-a mai auzit nimic a inceput circulatia. A doua zi dimineata am venit aici am vazut groapa eu am dat datele precis, mi-a ramas dupa 67 de ani partea din dreapta a gropii."
Nu a fost singurul martor al luptei dintre partizanii anticomunisti si trupele de securitate.
Aurel Avram, martor: "Am venit in ziua cand se tragea aici si cand am ajuns cam la 500 de metri si vajaiau gloantele pe deasupra, nu am stiut si era drumul mai sus, am venit pana am ajuns in Mesentea. Armata, securitatea tragea de pe vale si ricoasu cartusele pe camp, trageau din toate directiile."
Pe peretele casei care a rezistat timpului inca se mai vad urmele gloantelor din aceea zi.
Romulus Raica, martor: "Am auzit puscand poc-poc ca si copil ce sa stii si cand am venit inapoi s-a cam gatat si au adus doi legionari aici si s-au bagat in casa cu batistetele sus ca sa nu ii impuste aia si pe urma i-a tarat pe aici pe amandoi."
Dupa deshumarea celor doi luptatori, un preot greco-catolic le-a tinut in sfarsit cuvenita slujba de inmormantare.
Anul trecut au fost descoperite trupurile altor 5 partizani din muntii Apuseni, tot datorita arheologilor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
Gheorghe Petrov, IICCMER: "Dupa doua zile de cautari pe baza indicatiilor unor martori la evenimente am reusit sa depistam aplasamantul gropii, ne aflam in gradina unei persoane particulare unde pe teren de zeci de ani se face agricultura mormantul nu a fost niciodata marcat cu un semn distinctiv."
In apropierea locului unde au fost ingropati cei doi luptatori, a fost ridicat un monument in memoria lor.