Doi minori, pacaliti prin metoda "accidentul". Un detinut, care s-a prezentat ca politist, i-a convins sa ii dea toti banii
Copiii au ajuns sa cada in plasa infractorilor care folosesc metoda "accidentul". La Galati, 2 baieti, de 12 ani si 14 ani, au dat toti banii din casa crezand ca isi salveaza parintii despre care un asa-zis politist le-a spus ca au avut accident.
In spatele acestui scenariu erau, de fapt, doi detinuti din Penitenciarul de Maxima Siguranta Galati, inchisi pentru talharie si tentativa la omor.
In ultimele sapte luni, nu mai putin de 16 persoane au fost inselate de membrii gruparii formate din 11 indivizi. Trei se afla inca in penitenciar si, din spatele gratiilor, chiar ei conduceau reteaua.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu o indrazneala uluitoare, au reusit sa pacaleasca si copiii. Au convins un baiat de 12 ani sa dea din casa 1.600 de euro si bijuterii din aur, iar pe altul, de 14 ani, 1.100 de lei.
Procuror Liliana Istrate, Parchetul de pe langa Tribunalul Galati: "Intre cele saisprezece victime se afla si doi minori, care au raspuns la telefon si au fost informati ca parintii se afla intr-o situatie dificila si, pentru a scapa de aceasta situatie, pentru a nu fi arestati, trebuie sa caute si sa dea din casa diferite valori, bani si bijuterii."
Referatul procurorilor arata cum functioneaza de fapt lucrurile in Penitenciarul de Maxima Siguranta Galati. Orice detinut poate sa faca rost de un telefon mobil de ultima generatie cu internet, pentru suma de cinci mii de lei.
Indivizii utilizau un limbaj codificat. Autorul, care contacta telefonic viitoarea victima, era cunoscut sub numele de "tragator". Persoanele aflate in exterior, care preluau sumele de bani de la cei inselati, se numeau "cai" sau "alergatori".
Unii infractori foloseau numele unor avocati din Galati si sustineau, la telefon, ca au nevoie de bani pentru a ajuta rudele victimelor aflate in incurcatura. Fara sa stie, unul dintre indivizi a nimerit chiar la mama unuia dintre avocati.
Gigel Potrivitu, avocat Baroul Galati: "Mama mea a fost sunata de cineva care a spus ca este avocatul Potrivitu si ca fiul, adica eu, fiind singurul copil, a avut un accident."
Psihologii spun ca parintii ar trebui sa isi instruiasca mai bine copiii pentru a preintampina astfel de situatii.
Alina Galatanu, psiholog: "E bine sa existe o intelegere intre parinti si copii prin care parintii sa le desemneze copiilor o lista cu persoane de incredere pe care le pot suna atunci cand afla ceva tulburator, o veste ingrijoratoare despre ei."
In total, membrii gruparii au strans, in doar cateva luni, peste 70.000 de euro.