Dobrogea se mândrește cu patru drone care vor survola granițele terestre și maritime. Sunt dotate cu echipamente speciale
Patru drone dotate cu echipamente speciale sunt folosite în Dobrogea pentru a survola granițele terestre și maritime. Au costat 400.000 de lei și sunt concepute special pentru a deservi structurilor de ordine publică și siguranță națională.
Noile echipamente transmit imagini în timp real echipajelor mobile aflate la sol pe timp de zi și de noapte.
Dronele pot opera atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, pe ceață sau furtună de gradul patru și au o arie de acțiune de șapte kilometri. Au camere performante de termoviziune și telemetre laser care pot măsura distanța și pot marca poziția GPS a țintelor, fie că vorbim de transfugi, fie de autovehicule sau ambarcațiuni suspecte.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cosmin Chirică, reprezentant al Gărzii de Coastă: „Corpul camerei conține trei camere, camera de termoviziune, camera wide, o cameră de apropiere și un telemetru laser prin care noi printr-o simplă apăsare, putem afla la ce distanță se află o persoană, un obiect, o mașină”.
Dronele se alătură sistemelor de termoviziune ale Gărzii de Coastă, precum și complexului de supraveghere video la Marea Neagră.
Andrei Ene, ofițer de presă al Gărzii de Coastă Constanța: „Completează sistemele pe care noi le avem la frontierele din zona de competență. Ele ne ajută în mod operativ întrucât transmit punctual, în timp real, când avem o țintă în vedere în această zonă”.
Petrică Bacai, comisar șef: „Acum am ridicat drona în aer. Observăm cum drona ia altitudine, cea mai bună altitudine de zbor este de 120 de metri. Ne permite să observăm toate persoanele sau mașinile din zonă. Distanță foarte mare, de până la cinci kilometri. Aceste drone funcționează pe orice tip de vreme. Efectiv o ridicăm în 30 de secunde și operează și la minus 20 de grade”.
Chiar dacă vorbim depre un grup de transfugi care ar reuși să se ascundă în clădiri sau zone împădurite, camerele dronelor pot scana perimetrul, iar prin sistemul de termoviziune identifică locul unde se află aceste persoane. Dronele au intrat deja în serviciul Gărzii de Coastă Constanța și vor fi utilizate în special la frontiera terestră cu Bulgaria și în Delta Dunării.