DNA: Oprescu i-a transmis unui om de afaceri sa ii aduca mita, desi acesta i-a cerut o amanare pentru ca ii murise bunicul

×
Codul embed a fost copiat

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, nu isi revine dupa socul arestarii. Tribunalul Bucuresti a emis duminica seara pe numele sau un mandat de 30 de zile, iar acum Oprescu ii cere Curtii de Apel Bucuresti sa il elibereze.

Bolnav de diabet, doctorul Sorin Oprescu se apara de acuzatia ca ar fi primit mita 25 de mii de euro si sustine ca de fapt banii ar fi reprezentat un imprumut cu care intentiona sa isi plateasca taxele si impozitele.

Alexandru Chiciu, avocatul lui Sorin Oprescu: "Domnul Oprescu a luat banii cu imprumut. Nu a stiut niciodata provenienta banilor."

A fost declaratia pe care Sorin Oprescu a facut-o in fata judecatorilor. In rest, tacerea este tot ceea ce i-a mai ramas lui Sorin Oprescu. A pastrat-o in momentul in care a fost scos din vila sa din Ciolpani cu catuse la maini, sub escorta politiei, dar si in fata anchetatorilor, atunci cand a fost intrebat despre faptele de coruptie si a spus ca nu are nimic de declarat.

Pe holurile DNA, Oprescu ar fi incercat sa influenteze ancheta, sustin procurorii. El s-a intalnit cu alt inculpat caruia i-ar fi spus:

Citește și
Liviu Dragnea, Sorin Oprescu - AGERPRES
Presedintele PSD: "Nu ii spun eu lui Sorin Oprescu daca sa isi dea demisia sau nu"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Nu dam declaratii. N-o sa dam declaratii."

Edilul a vrut apoi sa stie daca banii din mita erau marcati si i-a propus o strategie, sa sustina ca persoana a venit la el cu o treaba:

De aia te-am chemat, cu Groapa, madame."

Aceasta discutie a fost folosita de procuror ca sa convinga instanta ca Oprescu trebuie sa ramana dupa gratii in urmatoarele 30 de zile. Este o lovitura uriasa de imagine pentru primarul Bucurestiului, aflat la al doilea mandat. Imaginea lui de edil simpatic si glumet, gata sa faca totul pentru bucuresteni, nu se mai potriveste cu acuzatiile care i se aduc acum.

Curatenia de la Primaria generala a dus la punerea sub acuzare a lui Sorin Oprescu pentru luare de mita. Numai unul dintre denuntatori sustine ca i-a dat in doi ani de zile aproximativ un milion de euro, bani pe care anchetatorii i-au cautat in casa primarului.

Banii s-ar fi dat in transe, intre 20 de mii si 60 de mii de euro, odata. Procurorii anticoruptie sustin ca Sorin Oprescu primea bani de la firmele care semnau contracte cu primaria. Nu l-ar fi interesat de la cine sunt banii, atata timp cat veneau.

Cu o saptamina inainte ca procurorii sa-l opreasca in trafic pe primar si sa il perchezitioneze, oamenii lui simteau pericolul. Unul dintre ei, povesteste procurorul in referat, era foarte agitat, dar, cand a aflat ca sunt 60 de mii de euro mita de impartit, a devenit cooperant.

Intreceptare audio:
- „Cum facem?",
- „60 … pai lu' sefu' cat ii dam?"
Nu stiu! Zi tu!"
Da-i 25 lu' sefu'!".

Referatul dezvaluie un primar corupt, lipsit de scrupule, care era interesat strict de bani. Procurorii noteaza ca unul dintre oamenii de afaceri i-a spus ca bunicul lui a murit. Oprescu insa i-ar fi cerut totusi sa vina in aceeasi zi , la el acasa, cu mita. Acesta a adus cei 25 de mii de euro, "de la Mogosoaia", iar Oprescu i-a raspuns: „Da, da, da! Multam!"

Insa procurorii dau de inteles ca Sorin Oprescu primea mita doar acasa si doar noaptea si mereu erau aceleasi persoane care aduceau banii. De altfel, intr-o inregistrare mai veche, locuinta primarului apare ca un loc sigur, izolat de restul lumii cu un gard din beton inalt de trei metri, cu o curte plina de verdeata. Invitatii isi lasau telefoanele mobile intr-o cutie pusa intr-un fosior. Asa, probabil, Oprescu se asigura ca nu era ascultat.

Sorin Oprescu este acum intr-o celula a Centrului de Retinere si Arest Preventiv. Alaturi de el mai sunt 5 persoane retinute si puse sub acuzare. Cei 4 care l-au denuntat au dat declaratii complete.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Lupta pentru Primaria Capitalei. Cine este favorit pentru preluarea conducerii, dupa ce Sorin Oprescu a fost arestat
Lupta pentru Primaria Capitalei. Cine este favorit pentru preluarea conducerii, dupa ce Sorin Oprescu a fost arestat

Ajuns dupa gratii, Sorin Oprescu va fi suspendat din functie. Legea spune ca atunci cand un primar este arestat, functia trebuie predata unui viceprimar.

Presedintele PSD:
Presedintele PSD: "Nu ii spun eu lui Sorin Oprescu daca sa isi dea demisia sau nu"

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca partidul pe care il conduce isi va alege candidatul la Primaria Capitalei pe baza unor studii sociologice.

Cine ar face parte din piramida castigurilor ilegale de la Primaria Capitalei. Oprescu:
Cine ar face parte din piramida castigurilor ilegale de la Primaria Capitalei. Oprescu: "Aveti nitica rabdare"

Sorin Oprescu se pregateste pentru o noua noapte in spatele gratiilor.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.