DNA Constanta i-a facut 3 dosare noi, dintr-un foc, fostului lider PSD Nicusor Constantinescu. Care sunt acuzatiile

15-02-2017 15:23


presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu

Procurorii DNA Constanta au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale, in 3 dosare distincte, fata de Nicusor Constantinescu, pentru 4 infractiuni de abuz in serviciu.

Conform unui comunicat de presa al DNA, fostul presedinte al CJ Constanta ar fi comis urmatoarele fapte:

1. "In perioada 2011 – 2013, suspectul Constantinescu Nicusor-Daniel, in calitatile de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si ordonator principal de credite, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu in sensul ca a achitat in mod nelegal, catre Regia Autonoma Judeteana Drumuri si Poduri (R.A.J.D.P.) Constanta, suma totala de 40.780.316 lei.

Aceasta suma de bani, ce reprezenta contravaloarea unor lucrari de modernizare si reabilitare a unor drumuri judetene si de consolidare a sistemului rutier, a fost achitata de suspect, in urmatoarele imprejurari:

- fara a exista vreo procedura de atribuire dintre cele prevazute de lege - in absenta documentelor justificative legal intocmite, din care sa rezulte efectuarea in realitate lucrarilor,
- fara ca lucrarile sa fie receptionate de catre Consiliul Judetean Constanta (intrucat acestea nu indeplineau cerintele de calitate – intr-unul dintre cazuri drumul era deteriorat in proportie de 100%.

2. In cursul anului 2013, suspectul Constantinescu Nicusor-Daniel, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, a incalcat prevederile legale in legatura cu adoptarea si punerea in aplicare a H.C.J. nr.313/2013 (privind alocarea unei sume de bani R.A.J.D.P. Constanta in vederea ducerii la indeplinire a Programului cu obiectivele si lucrarile de drumuri si poduri pentru anul 2013 finantate din bugetul Consiliului Judetean Constanta).

In concret, prin hotararea respectiva, suspectul a acordat R.A.J.D.P. Constanta, cu titlu de subventii, importante sume de bani, desi potrivit prevederilor legale, regiile autonome puteau primi subventii doar in cazul in care inregistrau pierderi si doar pentru acoperirea deficitelor respective.

Acest lucru nu era valabil si pentru R.A.J.D.P. Constanta care, in exercitiul financiar anterior, inregistrase profit.

3. In perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, suspectul Constantinescu Nicusor-Daniel, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, si-a indeplinit cu incalcarea legii, atributiile de serviciu privind gestionarea bugetului si exercitarea functiei de ordonator principal de credite, in sensul ca a platit, in mod nelegal, catre o firma de publicitate „agreata” suma de 401.700 lei.

Acesti bani au fost achitati societatii respective in conditiile in care serviciile de publicitate au fost achizitionate cu incalcarea normelor in materia achizitiilor publice si finantelor publice." - se arata in comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie,
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO