DNA cere ca Dan Voiculescu sa fie pedepsit mai aspru decat Dan Diaconescu. Ce se intampla cu interceptarile SRI din dosar
Procurorii anticoruptie cer marirea pedepsei omului de afaceri Dan Voiculescu.
Un procuror de la DNA a cerut miercuri judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti condamnarea omului de afaceri Dan Voiculescu la o pedeapsa mai mare de cinci ani inchisoare, in dosarul privind santajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei, potrivit Agerpres.
La ultimul termen al procesului, procurorul de sedinta a cerut condamnarea la inchisoare a inculpatilor din acest dosar - Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu, Serban Pop si George Daniel Matiescu, iar la individualizarea pedepselor sa se tina seama de practica judiciara in materie, respectiv de dosarul in care Dan Diaconescu a fost condamnat la cinci ani inchisoare tot pentru infractiunea de santaj prin intermediul unor mijloace mass-media.
In opinia procurorului, instanta ar trebui sa dea in acest caz condamnari mai mari decat cele aplicate in dosarul lui Dan Diaconescu, deoarece este vorba de sume de ordinul milioanelor de euro. In ceea ce-l priveste de Dan Voiculescu, procurorul a cerut ca pedeapsa pe care o va primi acesta sa fie contopita cu condamnarea de 10 ani inchisoare din dosarul ICA, la care sa se adauge un spor de pedeapsa.
De asemenea, reprezentantul DNA a cerut ca Antena TV Group, Antena 3 si Intact Publishing sa fie condamnate la plata unei amenzi si publicarea deciziei instantei, precum si retinerea formei agravante a infractiunii de complicitate la santaj in varianta prevazuta de Legea 78/2008 privind combaterea infractiunilor de coruptie.
Procurorul a mai spus ca la acest dosar ar trebui mentinute ca probe interceptarile efectuate cu ajutorul SRI, deoarece avocatii trebuiau sa le conteste in procedura de camera preliminara si nu la acest stadiu al procesului. Mai mult, procurorul a spus ca nu intelege de ce avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, contesta acum interceptarile SRI, de vreme ce intr-un tratat de drept acesta spunea ca SRI si SIE sunt organe de cercetare penala.
Procesul continua cu pledoariile avocatilor, dupa care va urma ultimul cuvant al inculpatilor. Dan Voiculescu nu este prezent in sala de judecata. El se afla in penitenciar, unde executa o condamnare de 10 ani primita in dosarul ICA, si a refuzat sa fie adus in instanta.
Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, si Dan Voiculescu au fost trimisi in judecata pe 1 octombrie 2013, fiind acuzati de santajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei.
In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Serban Pop, Camelia Voiculescu, asociat si administrator al societatilor Antena TV Group, Antena 3 si Intact Production, care este si singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, imputernicit al Intact Publishing, precum si firmele Antena TV Group, Antena 3 si Intact Publishing. Ei sunt acuzati in legatura cu folosirea acelor institutii media (televiziuni, publicatii online si scrise) pentru santaj cu scopul obtinerii de foloase materiale ilicite insemnate.
Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu si persoanele juridice Antena Tv Group si Intact Publishing sunt acuzate de santaj, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, George Daniel Matiescu si SC Antena 3, de complicitate la santaj, iar Serban Pop, fost sef ANAF, in functie la data faptelor, de folosire, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat in mod repetat si gradual acte de constrangere asupra lui Ioan Bendei, amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, astfel incat sa il determine sa urmeze conduita impusa de inculpat.
"In mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de amenintare cu publicarea, prin intermediul entitatilor media, a unor documente care, in opinia sa, argumentau o pretinsa fapta de coruptie savarsita de partea vatamata, in situatia in care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune apartinand Antena TV Group la un pret dorit de inculpat. Semnarea contractului in conditiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durata de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instantelor, oprirea campaniei media impotriva societatii pe care o reprezenta partea vatamata si a persoanelor din conducerea acelei societati", sustin procurorii.
Actele de constrangere, prin amenintare, s-au exercitat in mai multe feluri: verbal, prin afirmatii legate de perspectiva declansarii unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publica era informata ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la presupuse fapte de coruptie in care ar putea fi implicata partea vatamata (realizat din dispozitia inculpatilor Camelia Voiculescu si Sorin Alexandrescu in 8 mai si difuzat in perioada 9 - 30 mai cu o frecventa de 5 ori pe zi - in total de 401 ori, de toate posturile TV apartinand SC Antena TV Group si Antena 3); prin inscrisuri avand caracter de somatie, emise de catre Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, in calitate de director general, si trimise catre partea vatamata si catre alte persoane, prin care, sub pretextul desfasurarii unei anchete jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului.
DNA precizeaza ca Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor intalniri, i-a reamintit lui Bendei ca singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa si, implicit, activitatea pe care o desfasoara este semnarea contractului cu Antena TV Group, in conditiile impuse.
"Informatiile pe care s-a sprijinit Sorin Alexandrescu pentru a exercita actele de santaj la adresa partii vatamate au fost obtinute de la inculpatul Pop, presedinte ANAF. Astfel, in februarie, acesta din urma i-a remis lui Sorin Alexandrescu un set cu documente provenind de la angajatii Garzii Financiare, in conditiile in care, in calitatea sa de presedinte al ANAF, era obligat sa asigure confidentialitatea informatiilor obtinute, in virtutea functiei, de la angajati. In acest fel, Serban Pop i-a asigurat lui Sorin Alexandrescu un ascendent in discutiile cu partea vatamata si, totodata, un potential subiect de presa, iar pentru sine, ulterior, a obtinut promisiunea ca va fi sprijinit pentru mentinerea in functia de presedinte al ANAF", mai spun procurorii.
DNA mentioneaza ca Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit actiunile desfasurate de Sorin Alexandrescu care erau menite sa mentina si sa accentueze starea de presiune psihica asupra partii vatamate.
Prin intermediul site-urilor Income Magazin si Jurnalul National detinute de Intact Publishing, Matiescu a girat publicarea unor stiri negative la adresa societatii reprezentate de partea vatamata, in scopul sustinerii actelor de santaj exercitate. De asemenea, el a acceptat si a semnat inscrisurile trimise in 24 aprilie 2013 catre Ioan Bendei si catre alte persoane, in conditiile in care acestea nu vizau niciun fel de investigatie jurnalistica, ci erau acte de constrangere prin amenintare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de coruptie.
DNA mai arata ca, in 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor inscrisuri a participat si Camelia Voiculescu.
Sursa: Agerpres
Etichete: amendă, dna, dan voiculescu, dan diaconescu, RCS RDS, ICA,
Dată publicare:
13-04-2016 16:14