Dosarul "Gala Bute". DNA a extins urmarirea penala pe numele Elenei Udrea pentru spalare de bani

×
Codul embed a fost copiat

Elena Udrea, primeste lovitura dupa lovitura din partea procurorilor anticoruptie, cu doar doua zile inainte de o noua incercare de a obtine eliberarea din arest.

Acum, este acuzata oficial si de spalare de bani, dupa ce anchetatorii au obtinut probe conform carora o parte din mita pe care ar fi primit-o de la un om de afaceri ar fi ajuns, prin pretinse donatii, la organizatia PDL- Bucuresti.

Dimineata, cand a iesit din celula sa de arest, Elena Udrea era ferm hotarata sa vina la DNA sa dea declaratia care o va izbavi de orice acuzatie de coruptie. In biroul anchetatorilor a avut insa parte de o surpriza: va trebui sa dea socoteala pentru noi capete de acuzare.

Spalare de bani este noua acuzatie ce ii este adusa fostului ministru al turismului. Desi Udrea neaga, procurorii sustin ca au probe care s-o sustina, inclusiv un mail pe care i l-a trimis colaboratorul ei Tudor Breazu.

Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea: "Procurorii suspecteaza intr-un mod bizar ca banii din celebra de acum geanta a lui Nastasia ar fi fost dusi in campania electorala din 2012, de la alegerile locale, s-ar fi folosit de ei organizatia PDL Bucuresti."

Citește și
Elena Udrea
Incercarea disperata a Elenei Udrea de a iesi din inchisoare. Dupa 41 de zile de inchisoare, fostul ministru schimba tactica
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Elena Udrea, sustin cei de la DNA, ar fi apelat la intermediari, care la randul lor ar fi facut donatii fictive catre partid, tocmai ca sa se piarda urma banilor. Anchetatorii au verificat nu mai putin de 20 asemenea donatii ce insumau peste un milion si jumatate de lei.

Vineri, in ciuda noilor acuzatii, Elena Udrea va incerca sa ii convinga pe judecatorii instantei supreme sa o elibereze din arest.

Extinderea urmaririi penale a fost dispusa atat in cazul Elenei Udrea, cat si in ceea ce il priveste pe Tudor Breazu, sub acuzatia de spalare de bani, in dosarul cunoscut sub numele de "Gala Bute".

Potrivit unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), intre 2010 si 2011, Elena Udrea, impreuna cu fostul directorul Companiei Nationale de Investitii, Ana-Maria Topoliceanu, au primit circa 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu Compania Nationala de Investitii.

"Astfel, dupa ce Compania Naționala de Investitii realiza plațile catre SC Consmin SA pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu Stefan, SC Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au realizat cinci plati, in valoare totala de 335.486 lei", se precizeaza in comunicatul de presa.

La randul sau, Stefan Lungu ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu. Platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest fel, s-au realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 de lei și o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei.

"O parte din aceste sume au fost inmanate in numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la randul sau lui Udrea Elena Gabriela. Diferenta a fost folosita de Breazu Liberiu Tudor pentru a plati diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria", noteaza procurorii anticoruptie.

Potrivit sursei citate, in 2011, Udrea a cerut si a primit, de la omul de afaceri Adrian Gardean, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

"Urmare acestei solicitari, in data de 6 octombrie 2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro in numerar lui Nastasia Gheorghe, in contul incasarilor realizate de cele doua societati mentionate din fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Suma a fost predata de Nastasia Gheorghe in aceeasi zi ministrului Udrea Elena Gabriela", conform DNA.

Din probele administrate pana in prezent, procurorii au ajuns la concluzia ca o parte din suma obtinuta a fost transferata de catre Breazu si Udrea in patrimoniul organizatiei Bucuresti a partidului din care facea parte aceasta din urma, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor.

"In perioada 19 iulie 2011 – 18 iulie 2012 in contabilitatea organizatiei au fost inregistrate 21 de contracte de donatie cu o valoare totala de 1.537.200 lei", conform DNA. Elena Udrea si Tudor Breazu au fost dusi, miercuri, din Arestul Politiei Capitalei la DNA, pentru a li se comunica faptul ca s-au extins acuzatiile in cazul lor.

In acelasi dosar, luni a fost audiata la DNA, in calitate de martor, fosta consiliera a Elenei Udrea, Luminita Kohalmi, ea declarand la iesire ca nu stie nimic despre posibilele ilegalitati pe care le-ar fi comis fostul ministru al Dezvoltarii.

Intrebata daca i s-au cerut de catre anchetatori lamuriri privind pretinsa primire de catre Udrea a unei genti cu 900.000 de euro, Kohalmi a spus ca nu are cunostinte despre asa ceva.

"Am fost purtator de cuvant, nu aveam acces la informatii confidentiale. Am avut cu doamna Udrea o relatie foarte buna si corecta de serviciu", a aratat Kohalmi. Fostul ministru Elena Udrea este in arest din 25 februarie, in dosarul "Gala Bute", in care este urmarita penal pentru abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.

Udrea este acuzata, printre altele, ca ar fi primit mita un comision de 10% din contractele atribuite catre firmele Termogaz Company si Kranz Eurocenter, in cadrul programului "Schi in Carpati".

Adrian Gardean, reprezentantul Termogaz Company, i-ar fi adus la minister 900.000 de euro, intr-o geanta, pe care i-ar fi inmanat-o secretarului general Gheorghe Nastasia, care i-ar fi dat-o apoi fostului ministru. Echipa de comunicare a Elenei Udrea anunta recent, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca avocatii fostului ministru au depus o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care sesizeaza nereguli comise de procurorii care deruleaza ancheta in dosarul "Gala Bute".

Elena Udrea sustine ca "toti oamenii care sunt chemati la DNA sunt intrebati, intr-o forma sau alta, daca stiu ceva ce ar putea sa o incrimineze", scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi si noi dosare penale, fara sa se tina cont de probe sau de faptul ca "toate aceste denunturi ar fi facute sub presiune".

In 19 martie, Elena Udrea a fost dusa din arest la DNA, pentru a fi confruntata, la cererea ei, cu denuntatorii Stefan Lungu, fostul ei consilier de la Ministerul Dezvoltarii, cu Ana Maria Topoliceanu, cu fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii si Turismului Gheorghe Nastasia si cu omul de afaceri Adrian Gardean. Anterior, Elena Udrea a transmis pe Facebook, prin echipa de comunicare, ca denunturile impotriva sa in dosarul "Gala Bute" au fost facute dupa ce Ana Maria Topoliceanu si Gheorghe Nastasia au fost pusi sub acuzare.

"Circuitul denunturilor:

• Adrian Gardean depune denunt impotriva lui Stefan Lungu si a lui Gheorghe Nastasia.

• Dupa ce a fost acuzat, Lungu o denunta pe Ana Maria Topoliceanu si il pomeneste si pe Tudor Breazu.

• Acuzata de Lungu, Ana Maria Topoliceanu face denunt impotriva Elenei Udrea si il preseaza pe Tudor Breazu sa declare, la randul sau, impotriva lui Udrea.

• Breazu neaga afirmatiile lui Topoliceanu si demonstreaza cu probe presiunile la care a fost supus.

• Dupa denuntul lui Gardean, Nastasia neaga, initial, acuzatiile, pentru ca, apoi, sa depuna un denunt impotriva Elenei Udrea. Concluzie: denunturile impotriva lui Udrea au venit abia dupa ce Topoliceanu si Nastasia au fost pusi sub acuzare. In realitate, odata prinsi, acestia au vrut, in mod fraudulos, sa plaseze vina mai departe", se arata in postarea de pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Elena Udrea este urmarita penal si in dosarul "Microsoft", cauza in care a fost arestata preventiv din 11 februarie pana in 17 februarie, cand instanta a inlocuit masura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu pana in 25 februarie, cand a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Coada la DNA in Saptamana Patimilor. Dorin Cocos, Alin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si Elena Udrea au dat declaratii
Coada la DNA in Saptamana Patimilor. Dorin Cocos, Alin Cocos, fostul ministru Gabriel Sandu si Elena Udrea au dat declaratii

Dorin Cocos, fiul sau Alin, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu au ajuns miercuri in fata procurorilor.

Incercarea disperata a Elenei Udrea de a iesi din inchisoare. Dupa 41 de zile de inchisoare, fostul ministru schimba tactica
Incercarea disperata a Elenei Udrea de a iesi din inchisoare. Dupa 41 de zile de inchisoare, fostul ministru schimba tactica

Disperata ca nu este eliberata, Elena Udrea cere ajutorul organizatiilor internationale pentru apararea drepturilor omului.

Elena Udrea ramane in arest preventiv si isi va petrece Pastele dupa gratii. Ce au anuntat avocatii
Elena Udrea ramane in arest preventiv si isi va petrece Pastele dupa gratii. Ce au anuntat avocatii

Elena Udrea ramane in arest preventiv iar asta inseamna ca isi va petrece Pastele dupa gratii. Ea a contestat prelungirea arestului preventiv, dar instanta suprema i-a respins cererea.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.