Dispărut 30 de minute, băiețelul care a murit înecat pe litoral a fost adus la mal de valuri. "L-au scos cu fața în jos"
Tragedie pe litoral. Un copil de 11 ani s-a înecat, duminică, la Constanța. Băiatul a intrat în mare și a ieșit din raza vizuală a părinților săi, apoi, timp de 30 de minute, nimeni nu a mai știu nimic de el.
Salvamarii, pompierii și polițiștii l-au căutat în apă și pe plajă. La un moment dat, corpul băiatului a fost adus de valuri la mal. Copilul a fost resuscitat mai bine de o oră, dar fără rezultat.
Tragedia s-a petrecut pe plaja Zoom Beach din Constanța, în miezul zilei. Copilul a fost scăpat din ochi de către mama și bunica lui. Familia venise pentru câteva zile, la mare, din Tulcea.
Când au văzut că nu se mai întoarce, oamenii au alertat salvamarii, apoi au sunat alarmați la 112 și au cerut ajutorul pompierilor și al polițiștilor.
Sperau să se fi pierdut pe plajă dar, la scurt timp, au primit o veste îngrozitoare. După 30 de minute de la dispariție, trupul băiatului a fost adus de valuri în apropierea malului.
Martor: "A venit mama lui și a întrebat dacă nu am văzut un copil. Copilul era aici, l-au scos valurile cu fața în jos. Totul a fost aici".
Mai bine de o oră, medicii SMURD au încercat să-l resusciteze, însă nu au reușit să-l readucă la viață.
Sfaturile salvamarilor pentru părinți
Salvamarii spun că părinții sau însoțitorii celor mici trebuie să stea permanent cu ochii pe ei, când aceștia intră în apă.
Gabriel Culea, șef serviciu salvamar Mamaia-Constanța:
"Copiii să nu fie lăsați singuri, se poate întâmpla o astfel de tragedie și nu se mai poate face nimic. Așa s-a întâmplat aici. Marea este agitată, sunt curenți puternici".
Pe plaja din Constanța, era arborat steagul galben, ceea ce înseamnă că înotul este permis doar înotătorilor experimentați.
Steagul roșu, arborat degeaba
După nici două ore de la tragedie, pe o altă plajă, de data aceasta din sudul litoralului, a fost arborat steagul roșu, din cauza valurilor mari.
Salvamarii au avut de furcă, pentru că foarte mulți dintre cei care intrau în apă înotau până în zona periculoasă a sectorului limitat de baliză.
Cristian Trandafir, șef serviciu salvamar Venus - Jupiter:
"Pericolele sunt curenții acestia. Îi iau în larg și, chiar după dig, acolo, nu mai au nici o scăpare. Acolo sunt gropi și dispar. Nu ne înțelegem, ne înjură, se ceartă cu noi".
Marian Toplițaru, salvamar: "Aici, din cauza curenților, s-a format o groapă foarte adâncă. Este o cădere bruscă de trei patru metri. Este steag roșu arborat. Noi ne chinuim cu ei și încercăm să-i controlăm cum putem".
Un astfel de moment a fost surpins și de echipa Știrilor PRO TV.
Salvamar: "Nu aveți voie cu colacul în apă, mai ales că aveți și copilul. Sunt curenți puternici!".
Tânăr: "Până la baliză am fost și știu să înot. Nu cred că se întâmpla ceva. Eu sunt înotător desăvârșit, nu cred că era de înecat".
Reporter: "Cum este curentul?".
Turist: "Se simte foarte puternic, te trage în larg...".
Au fost însă și mulți care au ținut cont de sfatul salvamarilor și au stat la soare, sub umbrelă.
Reporter: "Cum se simt curenții?".
Tânăr: "Simți cum fuge nisipul de sub picioare".
Potrivit salvamarilor, urmează încă două zile în care pe litoral va fi arborat steagul roșu, semn că intratul în apă este interzis.