Diploma cu care falsul medic a operat în România. Angajatei DSP i-a fost milă de el


Ultimul update: Miercuri 06 Februarie 2019 23:14
Data publicarii: Miercuri 06 Februarie 2019 18:53
Categorie: Stiri actuale

Matteo Politi, italianul acuzat că s-a dat drept medic estetician şi a operat mai multe femei în România, a fost prins şi dus la audieri.

Suspectul a încercat să fugă din ţară, cu un tren interRegio, dar a fost descoperit de poliţiştii de frontieră când a prezentat actul de identitate la vama Curtici.

Pe numele lui, exista o plângere pentru înşelăciune, însă anchetatorii îi vor analiza întreaga activitate din ţara noastră. Italianul obţinuse o parafa medicală de la Direcţia de Sănătate Publică şi a colaborat cu diverse clinici private, unde a efectuat mai multe intervenţii chirurgicale. O pacientă îl acuza că i-a mutilat sânii după o operaţie de mărire.

Ionuț Dana, șef poliție sector 1: ''In luna noiembrie, s-a primit o plângere de la doi medici în legătură cu infracţiunea de înşelăciune săvârşită de acest italian, în sensul că celor 2 persoane le-a fost oferit spre închiriere un spaţiu dintr-o clinică privată unde aceştia urmau să şi desfăşoare activitatea."

Potrivit poliţiştilor, cele două persoane i-au oferit 14.000 de lei cetăţeanului italian, dar spaţiul respectiv nu era al lui. În plus, individul a folosit o altă identitate în relaţia cu cei doi. Matteo Politi fusese „cercetat sau condamnat” și în alte țări din UE. Precizările Poliției.
 

Falsul chirurg estician Matteo Politi, cu numele de scenă Matthew Mode, mai avea câţiva kilometri până să iasă din ţară. Îşi luase bilet de tren din Capitală spre Budapesta, însă poliţiştii l-au prins dimineaţa la punctul de frontiera din judeţul Arad. Cetățeanul de 38 de ani s-a legitimat cu un paşaport italian.Cazul a pus pe jar autorităţile. Pe lângă ancheta oficială, Ministerul Sănătăţii face propriile verificări.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii: ”Colegiul Medicilor nu a eliberat avizul de liberă practică, Ministerul Sănătății nu a dat recunoaşterea oficială a diplomei, exista o parafă dată de DSP, întocmită de un funcţionar în baza unor documente ilegale sau în lipsa lor, dar care nu putea fi utilizată fără celelalte două. Trebuie să verificăm ce se întâmplă în toate instituţiile sanitare publice sau de stat. Nu se ştie câţi pacienţi au fost operaţi.”

Un nou detaliu a fost scos la iveală de jurnaliştii de la Libertatea: diploma care ar atesta că italianul ar fi terminat o facultate de medicină. Avocatul a prezentat un act în limba sârbă, conform căruia în 2007, Matteo Politi s-a înscris la Universitatea de Medicină din Priștina, pe care ar fi absolvit-o în 2013 cu nota 8, cu ''înalta distincţie doctor în medicină''.

Doar ca în antetul actului scrie Republica Serbia, iar oraşul Priștina se afla în Republica Kosovo, stat independent din 2008. Culmea, Ministerul Educației a eliberat un atestat de recunoastere a studiilor făcute la această Universitate.

Întrebată fiind cum de a eliberat parafa cetăţeanului italian fără ca acesta să aibă toate actele necesare, angajata Direcţiei de Sănătate Publică a spus că i-a fost milă de el. Între timp femeia a fost mutată disciplinar în alt departament şi cel mai probabil cazul ei va ajunge şi pe masa procurorilor. O pot cerceta pentru fals în acte.

În acelaşi timp la cele 4 clinici cu care colabora aşa-zisul doctor va fi trimis şi corpul de control al Ministerului Sănătăţii.

Orice străin medic care vine să lucreze în România atât în mediu privat, cât şi la stat trebuie să aibă diploma echivalată de Ministerul Sănătăţii şi certificatul de liberă practica emis de Colegiul Medicilor. Acte pe care Metteo Politi nu le avea.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii: "Angajatorul pentru că are obligaţia să verifice toate documentele şi el avea unul singur. Dacă unii  l-au lăsat să fie pe cont propriu, problema lor. Trebuie să verificăm ce se întâmplă în toate instituţiile sanitare publice sau de stat. Verificăm şi dosarele medicilor din afară care au venit să lucreze în România, avem o mie de dosare pe 2018'.'

Totodată Sorina Pintea a cerut să fie verificate toate dosarele doctorilor străini care lucrează în România, indiferent că practica medicina în spitale private sau de stat.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Italianul cu opt clase care se dădea medic, adus la poliție în Capitală. Ce urmează în cazul său
Italianul cu opt clase care se dădea medic, adus la poliție în Capitală. Ce urmează în cazul său
VIDEO PROTVPLUS.RO
Simona Halep a primit cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române
Simona Halep a primit cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române
Leo de la Strehaia, reţinut în dosarul în care şi fiul său este cercetat pentru înşelăciune
Reacția Ecaterinei Andronescu la videoclipul care ironizează o greșeală a ministrului Educației
Motivul scandalului de la bordul avionului Tarom. Explicația polițiștilor
Imaginile postate de Simona Halep după ceremonia de pe Arena Națională
Dezastru ecologic pe un râu din România. Autoritățile cunosc situația, dar nu fac nimic
scandal Tarom
Scandal cu pumni și urlete la bordul unui avion Tarom. VIDEO filmat de un pasager
Salarii uriașe promise IT-iștilor care vin cu soluții pentru problemele CNAS
Judecătorul Cristi Danileţ este supus unei acțiuni disciplinare din cauza unui interviu
Gest tulburător al unui tânăr din Vaslui care s-a întors de la muncă din Suedia
Trei frați, sechestrați și bătuți pentru că ar fi furat o bicicletă. Unul are fractură craniană
Tarcea: Amnistia poate fi interzisă prin lege în anumite circumstanţe