Păsările devin mai mici și le cresc aripile din cauza încălzirii globale, spun experții.

Înaripatele s-au adaptat la hrană mai puțină și la temperaturile mai ridicate. Pescărușii, de pildă, au fost văzuți tot mai des în zonele urbane, în timp ce patru specii migratoare, care erau foarte rare în Europa, și-au făcut apariția și în România.

Cercetătorii din Constanța monitorizează de aproape 40 de ani comportamentul și înfățișarea pescărușilor. Până nu demult, păsările se hrăneau exclusiv cu pește.

Dar, pe măsură ce peștele s-a împuținat, au părăsit mediul lor natural și acum îi găsim în preajma gropilor de gunoi.

Adrian Bâlbă, directorul Complexului de Științe ale Naturii Constanța: „Banalul pescăruș, larus, obișnuia să mănânce pește, pește mult și în consecință avea o talie mai mare. Cel puțin 10% este mai mic față de acum patru decenii din cauza că hrana nu mai este atât de calorică și nu mai favorizează creșterea.”

Tot în căutare de hrană, pescărușii au migrat și spre zonele urbane. În Capitală, de pidlă, s-au acomodat atât de bine, încât la începutul acestui an, ornitologii au observat pe Lacul Morii o specie rară, cunoscută sub numele de Larus hyperboreus sau în termeni populari, pescăruș de ghețuri. Este a doua oară, în 25 de ani, când această specie își face apariția la noi în țară.

În București, pescărușii pot fi întâlniți pe malul Dâmboviței, dar și în parcuri. Cei mai mulți sunt însă pe Lacul Morii. Acolo sunt peste 25.000 de exemplare. Se așază în aceste zone pentru că oamenii obișnuiesc să îi hrănească, iar ei nu sunt deloc sfioși.

Schimbarea mediului a adus modificări și în comportamentul păsărilor migratoare. Câțiva specialiști de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași au început să studieze, anul trecut, efectele modificărilor climatice asupra acestor înaripate.

Au montat inele la peste 12.000 de păsări pentru a le monitoriza. Deși cercetarea este la început, ei au observat deja că în România au apărut patru specii noi, care până acum veneau rar pe la noi.

Emanuel Baltag, cercetător Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași: „Clima le influențează cuibăritul, migrația și iernarea. Colectăm și date biometrice sa vedem dacă lungimea aripilor variază, să vedem ce greutate au. Schimbarile climatice duc la apariția unor specii noi, pentru că cu creșterea temperaturilor, găsesc condiții mai bune de cuibărit, de exemplu șorecarul mare. Este și pitulicea cu sprânceană galbenă.”

Recent, niște specialiști americani, citați de BBC, au publicat un studiu din care reiese că pe măsură ce temperaturile cresc, păsările se micșorează și le cresc aripile.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!