Ministerul Sănătății amână până în 2025 termenul de conformare a spitalelor care au centre pentru arși

Ultima actualizare: 11-05-2022 11:46
spital arsi Iasi
Ministerul Sanatatii

În Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al Ministerului Sănătății care amână cu trei ani termenul la care care spitalele erau o obligate să reorganizeze spațiile necesare pentru îngrijirea bolnavilor cu arsuri.

Este vorba despre termenul prevăzut la art. 12 din Ordinul ministrului sănătății nr. 476/2017, care arată că “unităţile de arşi aprobate/avizate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin au obligaţia ca în termen de 5 ani să se organizeze în conformitate cu prevederile prezentului ordin”.

 

Ordinul nr. 476/2017 a intrat în vigoare la 18 mai 2017, iar termenul de conformare era 18 mai 2022, dată de la care pacienții cu arsuri grave ar fi trebuit internați în centre speciale pentru mari arși.

Ministerul Sănătății recunoaște faptul că, în prezent, nu există în România niciun spital ”care să corespundă condițiilor prevăzute pentru centrul de arși”.

Având în vedere că până în prezent nu există la nivel național nicio structură spitalicească care să corespundă condițiilor prevăzute pentru centrul de arși, se propune prorogarea termenului de conformare pentru unitățile sanitare care asigură asistența medicală pentru pacienții cu arsuri până la data de 31.12.2025.

De asemenea, ținând cont de faptul că, din data de 18 mai 2022, conform legiaslației în vigoare, pacienții cu arsuri grave (conform criteriilor EBA) vor trebui internați în centre de arși iar unitățile funcționale pentru arși se vor afla în imposibilitatea de a trata această categorie de pacienți, opinăm că este imperios necesar publicarea în regim de urgență a termenului de conformare mai sus menționat.” - se arată în referatul de aprobare a ordinului Ministerului Sănătății.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO