Dezastrul din centrele pentru persoanele cu dizabilităţi. Beneficiarii stau în mizerie, saltele noi zac în depozit
''Saltele rupte, parchet îmbibat în urină, o mizerie infernală" - aşa descriu reprezentanţii Consiliului de Monitorizare situaţia din două centre de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi: unul în Suceava, celălalt în Argeş.
Cei internaţi acolo trăiau în condiţii greu de imaginat, deşi depozitele erau pline de materiale noi şi curate. S-au făcut sesizări către autorităţile locale, însă urmează şi plângeri penale, spune preşedintele Consiliului de Monitorizare.
Situațiile descrise de reprezentanții Consiliului de Monitorizare și imaginile surprinse în aceste centre sunt extrem de greu de urmărit. Unul dintre aceste centre este cel din Sasca Mică, județul Suceava, unde erau 330 de beneficiari internați. Acolo situația este extrem de gravă: paturi ruginite și rupte, saltele cu arcuri scoase și pline de fecale, în frigidere era mâncare extrem de veche, iar în băi dezastrul era extrem de mare.
O îngrijitoare de la acel centru a fost surprinsă când a băgat mopul în vasul de toaletă și apoi a spălat gresia din baie cu el. Spuneau cei de la centru că starea de sănătate a celor internați acolo este extrem de precară. Mulți dintre ei nu aveau dantură - practic nua veau cu ce seă mănânce - însă în fișelele lor nu figurau vizite la medicul stomatolog.
Coordonatorul centrului este primarul din localitate în acte, însă în realitate soția acestuia este cea care se ocupă de conducerea centrului. Aici era un depozit plin cu materiale noi, încuiat. Inspectorii spun că au cerut cheia însă reprezentanții centrului au motivat că omul care are cheia de la acel depozit este plecat în concediu. Atunci reprezentantul Consiliului de Monitorizare s-a urcat pe o scară și a văzut că depozitul era plin de saltele, lenjerii și pilote noi pe care reprezentanții centrului le țineau încuiate. Asta în timp ce pe paturile beneficiarilor erau saltele vechi și murdare.
Au fost depuse sesizări către toate organele competente și președintele consiliului spunea că va depune și plângere penală.
S-a făcut săptămâna trecută o vizită și la centrul Ticveni din județul Argeș. Aici erau internați 218 beneficiari - și ei trăiau la fel, în condiții mizere.
Problema cu aceste centre este că sunt în subordinea autorităților locale, iar de cele mai multe ori conducerile acestor centre sunt numite politic. Și astfel se ajunge în situații de acest gen ca beneficiarii - oameni cu grave probleme de sănătate - sunt lăsați în voia sorții și neîngrijiți.