Poluarea de la Colibița. Inspectorii, învinși de noroi și porțile închise
Autorităţile s-au sesizat în cazul poluării de la Colibița şi au trimis, miercuri, reprezentanţii mai multor instituţii, ca să verifice dacă există într-adevăr proprietari de cabane şi pensiuni din zonă care deversează dejecţii în apa lacului.
Echipele de control au găsit însă închise cele mai multe imobile şi nu au putut să stea de vorbă cu nimeni. Oricum unii inspectorii nu erau nici măcar echipaţi să intre în zonele unde activiştii de mediu au sesizat problemele grave.
Trimişi să vadă cum poluează proprietarii de cabane şi pensiuni lacul Colibița, angajaţii de la Garda de Mediu, Apele Române şi Direcţia de Sănătate Publică nu au anticipat că în zonă va fi noroi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca să nu se murdărească, unii au mers în control doar pe unde pământul era uscat.
Însă proprietarii de cabane şi pensiuni au fost pregătiţi, dovadă că în cele mai multe locuri unde fuseseră sesizate nereguli, inspectorii au găsit porţile închise.
Angajaţii de la Apele Române care încearcă să intre la proprietăţi: "Hai să mergem să vedem pe unde putem intra."
Reporter: "Nu ar trebui să lase un loc unde să puteţi să intraţi să verificaţi?"
Într-un final - în urma controlul care a durat aproape toată ziua - au fost verificate doar trei proprietăţi - deşi pe malul lacului Colibița sunt peste 270 de cabane şi pensiuni.
Inspectorii susţin că au luat probe de apă şi din sol iar dacă se va dovedi că proprietarii imobilelor deversează dejecţii în lac, aceştia vor fi amendaţi.
Ovidiu Frenț, prefect Bistriţa Năsăud: "Vom verifica toate unităţile iar dacă vom găsi nereguli unde am verificat am găsit doar ţevi cu ape pluviale s-au luat probe nu ne vom opri aici."
Reprezentant Apele Române: "Ne-am sesizat şi căutam să vedem unde sunt nereguli. Când se va termina ancheta vă vom comunica ce s-a întâmplat aici."
Reprezentaţii organizaţiilor de mediu au sesizat că unii proprietari de cabane şi pensiuni din zonă deversează în lac dejecţiile încă din 2014. Însă nimeni nu a fost până acum sancţionat.
Cristian Țetcu, activist mediu: "Acele ţevi există. Trebuie să luăm în vedere că prin aceste ţevi pot intra tot felul de substanţe, medicamente, care afectează atât calitatea apei, mă întreb dacă mai am curajul să pescuiască un peşte şi să îl pun pe masă."
Reporter: "Ştiţi că există asemenea fapte?"
Sorin Nușfelean, viceprimar Bistriţa Bârgăului: "Bănuim ştim… dar ce să facem."
Problemele au ieşit la suprafaţă după ce lacul Colibița a fost secat parţial pentru construcţia unui baraj. Pentru că în zonă nu există canalizare, proprietarii de pensiuni au improvizat tuburi de scurgere - prin care activiştii de mediu bănuiesc că aruncă dejecţiile direct în apă.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!