Solutia ministrului Justitiei pentru problema inchisorilor supraaglomerate. Romania a primit somatie de la CEDO
Detinutii care isi executa pedeapsa in celule aglomerate ar putea iesi mai devreme din inchisoare.
Ministerul Justitiei propune ca ei sa primeasca 3 zile de libertate pentru fiecare 30 de zile petrecute in spatele gratiilor, daca spatiul este de cel mult trei metri patrati.
Noua lege ar putea intra in vigoare pe 15 ianuarie si vine la patru ani de la cea mai severa decizie a Curtii Europene a drepturilor omului. CEDO a avertizat Romania sa rezolve problemele de spatiu ale condamnatilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vasile Balint, alis Sile Camataru: "Nu trebuie sa uitati ca si noi suntem oameni si oricine poate ajunge in situatia de a gresi ministri, parlamentari sau fosti sefi de stat".
Temutul interlop Vasile Balint, supranumit Sile Camataru, a stat pana acum 20 de ani dupa gratii. Spune ca cel mai tare l-a deranjat aglomeratia din celule.
Vasile Balint: "O celula are 10-12 metri patrati, cu 10, 12 detinuti. Un singur wc. Daca faci ture trebuie sa sui in pat care are 90 pe 1,90. La noi nu exista conditii. Sunt conditii foarte proaste."
CEDO a condamnat Romania pentru ca are inchisori supraaglomerate. Ba chiar, in iulie 2012, a somat tara noastra sa rezolve urgent problema.
Dupa patru ani, Ministerul Justitiei a gasit solutia: detinutii care isi executa pedeapsa in celule mici, in care au parte de cel mult trei metri patrati, vor fi recompensati cu cate 3 zile de libertate la fiecare 30 de zile de detentie.
Asta inseamna ca intr-un an petrecut in spatele gratiilor, condamnatii vor castiga 36 de zile de libertate.
Vasile Balint: "Doar trei zile? De ce nu se da zi la zi".
De aceste masuri compensatorii nu vor beneficia detinutii care traiesc in celule spatioase, cei care au fost deja despagubiti prin hotarari ale CEDO sau ale instantelor nationale si nici cei internati in spitalele penitenciar sau infirimerii sau cei aflati in tranzit intre doi inchisori.
Cu siguranta nu toata lumea vede cu ochi buni o asemenea lege.
Valentina Topor, avocat: "Victimele infractorilor ar putea fi nemultumite ca li se scad din pedepse aceste zilele, mai ales ca li se mai scad zile si pentru munca, si pentru carti scrise".
Compensatiile ar putea intra in vigoare de pe 15 ianuarie si se vor calcula incepand cu iulie 2012, data la care CEDO a dat hotararea pilot impotriva Romaniei.
Deocamdata, propunerea este in dezbatere publica. Cei care nu sunt de acord cu aceasta lege pot trimite observatii la Ministerul Justitiei.
Legea compensarii va fi aplicata doar pana la 31 decembrie 2022.