Despre bebelusi, Ceausescu si criza. INTERVIU cu Roger Waters inainte de a aduce Zidul la Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

Patru zile au mai ramas pana cand Roger Waters va sparge Zidul in Piata Constitutiei, la concertul extraordinar pe care-l va sustine pentru fanii din Romania. Pregatirile sunt in grafic pentru marele show programat miercuri.

Stirile PROTV vi-l prezinta pe marele artist vorbind despre despre politica, despre viata si despre tara noastra. Totul, intr-un interviu acordat la Londra, cu cateva luni inainte de concert.

La sfarsit de primavara, Londra pare ca se odihneste. In aglomerata metropola, oriunde intorci privirea citesti istorie. Institutiile, conducatorii si comportamentele britanice l-au inspirat pe Roger Waters pentru capodopera The Wall, in 1978.

In pauza turneului, intr-un hotel, muzicianul sta de vorba cu jurnalistii. Waters, omul care de trei ani bate lumea cu cel mai complex show rock produs vreodata. E poate cel mai relaxat rock star al planetei. Pe 28 august va canta pentru prima oara la Bucuresti:

Reporter: Aveti emotii?
Roger Waters: Nu! Niciodata!

Citește și
Roger Waters
Roger Waters aduce "Zidul" la Bucuresti. 40.000 de oameni vor avea sansa sa il asculte pe 28 august
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Discutia abia incepe ca Waters ajunge la politica.

Roger Waters: "Daca pot sa ma laud putin, imi place ideea ca ar putea fi acel tip de eveniment care ne face pe toti mai europeni. Cred ca UE este un experiment social si politic foarte important."

Si la neobosita sa critica a exceselor capitalismului, una din marile teme ale albumelor Pink Floyd.

Roger Waters: "E ceva gresit cu modelul in care singura responsabilitate a unei companii este sa maximizeze profitul pentru actionarii sai. Nu exista responsabilitate sociala, globala, de mediu sau de clima, niciun fel de responsabilitate."

Turneul The Wall a inceput in plina criza financiara. Si oricat de pasionati ar fi spectatorii care vin la spectacol, banii misca lumea.

Reporter: Ce vom vedea la Bucuresti pe 28 august?
Roger Waters: Cred ca va trebui sa mutam show-ul in sala

Este socul de la mijlocul interviului: romanii asteptau The Wall in Piata Constitutiei!

Roger Waters: "Cred ca v-au lovit atat de rau incat nu va permiteti un spectacol in aer liber. As fi incantat sa cant in aer liber. Si cant in aer liber oriunde pot. Dar (producatorii) imi spun "nimeni nu cumpara bilete".

Reporter: "Mai multe categorii de bilete in Romania sunt sold-out, de cateva luni."
Roger: Care e situatia la Bucuresti, Romania? Da, vreau sa stiu, ne mutam in interior sau ramanem in aer liber?"

Verificarea dureaza un minut…

Roger Waters
:"Da! Va fi excelent!" E promisiunea unui muzician pasionat de show-ul sau, care pe 28 august va straluci in fata Casei Poporului, simbol al unei ere intunecate pentru romani. Roger Waters: "Voi avea ceva de spus despre asta."

Spectacolul absolut uluitor, cu proiectii incredibile si efecte vizuale coplesitoare, ilustreaza live muzica legendarului album din 1978. Aproape tot ce vom vedea la Bucuresti este compus, conceput si supervizat personal de Waters.

Roger Waters: "Am fost direct implicat in fiecare secunda a spectacolului. Am inceput sa lucram intr-un studio in New York. Aveam o planseta alba, pe care am scris toate cantecele si ideile pentru ce voiam sa facem. Si am stat acolo pana am terminat."

Turneul The Wall, care costa peste 40 de milioane de euro, se va incheia in septembrie, dupa 219 spectacole tinute pe toata planeta, in fata unui public de 3 milioane si jumatate de oameni. Pe 6 septembrie, Roger Waters va implini 70 de ani. Ce urmeaza?!

Roger Waters: "Scriu un album nou, cu cateva dintre ideile mele despre Dumnezeu - eu sunt ateu - si viata. In cantecul meu spun "Bebelusii nu ne vor raul." Eu cred ca bebelusii se nasc fara sa doreasca sa faca rau nimanui. Cred ca trebuie sa inveti bebelusii sa se comporte urat. Pentru ca ei sa se transforme intr-un Ceausescu trebuie invatati sa faca asta....Nu stiu de ce am ajuns la conversatia despre bebelusi.

Si asta e necesar daca urmeaza sa devina extremisti. Eu cred ca trebuie sa inveti bebelusii sa se comporte urat. Tu poate crezi altceva, dar eu am o viziune optimista despre potentialul fiecarei fiinte umane atunci cand vine pe lume. Si cred ca pentru ca ei sa se transforme intr-un Ceausescu sau chiar intr-un minion?? Sau intr-un om simplu din Silezia care a devenit gardian intr-un lagar de concentrare nazist in al doilea razboi mondial. Trebuie invatati sa faca asta. Nu e inerent in copil, in nou-nascut".

Poate ca e rostul lumii, care incepe, de fiecare data, un nou ciclu. Ca enigma de la sfarsitul The Wall, cand copiii ridica de jos caramizile zidului abia daramat. La Londra, mai e timp doar pentru cateva autografe si o strangere de mana. La Bucuresti, se ridica scena.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
O saptamana pana la cea mai mare productie muzicala din tara: copiii care vor canta cu Roger Waters
O saptamana pana la cea mai mare productie muzicala din tara: copiii care vor canta cu Roger Waters

Doar o saptamana ne mai desparte de spectacolul "The Wall", cea mai mare productie muzicala realizata vreodata in Romania. Pregatirile pentru concertul pe care Roger Waters, membru fondator, al Pink Floyd, il va sustine in capitala sunt in grafic.

Roger Waters aduce
Roger Waters aduce "Zidul" la Bucuresti. 40.000 de oameni vor avea sansa sa il asculte pe 28 august

Romanii se pregatesc pentru intalnirea cu unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. La finalul lunii august, Roger Waters aduce "zidul" la Bucuresti.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.