Desfășurare de forțe pentru aducerea acasă a românilor din Kabul. Oamenii disperați să fugă trebuie să se testeze de covid
Misiunea de evacuare a românilor din Afganistan este în desfășurare. Autoritățile noastre au trimis încă de marți un avion militar să îi preia, dar suntem ajutați și de NATO, care are de asemenea acolo o aeronavă.
Pe lângă români, ar urma să fie recuperați și colaboratori afgani, aflați acum în mare pericol, dar și alți cetățeni străini.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primii 16 români evacuați, care au fost preluați de o aeronavă britanică, au ajuns în siguranță pe continent.
O aeronavă militară Hercules, cu personal consular și forțe speciale de securitate, urmează să-i aducă și pe ceilalți români din Kabul.
Florin Cîțu, premierul României: ”Am discutat și cu NATO, a fost și o aeronavă NATO care a plecat, care a luat cetățeni, avem și o aeronavă a noastră acolo. Au fost folosite toate oportunitățile pe care le-am avut ca să îi aducem pe români acasă cât mai repede. Pot să vă spun că avionul nostru va lua cred și alți cetățeni din Afganistan”.
Ar putea fi vorba despre cetățeni din alte țări, dar și despre colaboratori afgani, cel mai probabil oameni care au ajutat misiunea diplomatică română de acolo până în 2019, translatori, cei care au ajutat de-a lungul timpului militarii români, dar și instituții și organizații din alte țări.
Autoritățile se feresc momentan să spună despre câte persoane este vorba.
Talibanii au început să-i vâneze pe colaboratori
În ședința CSAT de săptămâna viitoare se va discuta și despre posibilitatea ca România să primească refugiați afgani. Mai multe țări din Uniunea Europeană au anunțat deja că vor să acorde un astfel de sprijin.
Ștefan Coman: ”Translatorii sunt cei care sunt cunoscuți, au fost cei mai expuși, pot fi depistați foarte repede de către autoritățile talibane. Talibanii au început deja, în ciuda a ceea ce declara la tv, să meargă din casă în cas, să nu uităm că ei acum au acces la toate datele celor care lucrat în administrația publică, sunt stocate toate datele lor, adrese, fotografii, e o chestiune de zile până când ei vor ajunge să aibă o dimensiune clară, unde se găsește fiecare”.
Ștefan Coman este expert în organizarea alegerilor și a lucrat în Afganistan încă din 2004. Afganii cu care a colaborat îi scriu acum, disperați, despre violențele talibanilor și îi cer ajutorul.
"Trăgeau cu arme mici, era ca o ploaie de gloanțe. Este foarte sumbru, nu cred că vom supraviețui. Este vreo șansă să ne poți adăuga numele pe o listă la aeroport? Este din ce în ce mai rău. Verifică telefoane mobile și case", i-a scris unul dintre ei.
Ștefan Coman: ”Am un coleg care este în Kabul, un fost coleg, este încuiat în casă, se teme pentru viața lui și a familiei. Încontinuu sunt în legătură cu ei, îmi trimit apeluri disperate, au nevoie să fie ajutați într-un fel. Am prieteni care au lucrat cu mine acolo, afgani, care sunt într-o situație critică, în Kabul, nu mai vorbesc de ceilalți care sunt în teritoriu”.
Situația este îngreunată și de pandemie. Au fost depistate cazuri de covid în zborul de acum două zile, când 600 de oameni s-au înghesuit într-o aeronavă, așa că acum oamenii trebuie să își facă și test pentru covid, au mai spus colaboratorii afgani.