Cât de proaspăt este, de fapt, peștele din magazine. „Dați pisicii asemenea carne să vedeţi că nu se apropie”
Duminică este dezlegare la pește pentru creştinii care ţin postul Crăciunului. Iar comercianţii s-au bucurat că au vândut mai mult decât de obicei. Numai că uneori marfa proaspătă, nu este deloc proaspătă, iar cea congelată este... decongelată.
Iată de pildă ce a găsit recent într-un depozit din Capitală, „Inspectorul Pro”.
Într-un depozit de carne din Bucureşti, unii comercianţi încalcă normele sanitar-veterinare. Vând peşte la bucată, fără să ţină cont de regulile de păstrare a alimentelor congelate şi fără să respecte normele de igienă. Deşi ar trebui ca peştele să fie comercializat doar la bax, în cazul de faţă vânzarea se face ca la talcioc. O astfel de practică duce la pierderea prospeţimii peştelui. Echipa de la Inspectorul Pro a demonstrat acest lucru într-un laborator autorizat.
După ce ne-a poftit la standul său şi a adus cutiile cu pește, un vânzător a început să cotrobăie cu mâinile prin ele. Nu şi-a pus nicio clipă problema că scos de la rece la cald, în repetate rânduri, peştele ajunge să nu mai fie bun de consum.
Un specialist de la Institutul de Cercetări Alimentare ne-a însoţit în demersul nostru jurnalistic. Am dus apoi peştele cumpărat la analize. Am vrut să vedem cât de proaspăt mai este, după întreruperile repetate ale lanţului frigorific.
Rezultatul este cel pe care l-am intuit. Analiza de laborator de azot basic volatil arată că peştele nu mai era proaspăt. Potrivit Regulamentul Comisiei Europene - numărul 627 din 2019 -, nivelul maxim de azot detectat în laborator în cazul trunchiului de merluciu nu ar trebui să depăşească 35 de miligrame la 100 de grame de carne. Până şi directorul Instititului de Cercetări Alimentare a fost uimit de rezultatul obţinut.
Alexandru Cîrîc, director general ICA: „Experţii noştri vor sesiza autorităţile în ceea ce priveşte această situaţie. Nu trebuie consumaţi! Din punctul meu de vedere, trunchiul de merluciu congelat din Canada este de fapt un trunchi de merluciu congelat, decongelat, congelat, decongelat. Pentru că altfel nu reuşea să ajungă la performanţa de 35 mg pe suta de grame azot bazic volatil”.
Reporter: „În mod normal, o valoare optimă de consum, care ar fi trebuit să fie?”
Cîrîc: „20 şi un pic. Ca o paranteză şi ca o glumă... daţi pisicii asemnea carne să vedeţi că nu se apropie!”
Institutul de Cercetări Alimentare a alertat Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară. Vicepreşedintele ANSVSA a declanşat controale pe tot lanţul de comercializare.
Echipa de la Inspectorul Pro a aflat că acest lot de pește a fost congelat în Canada pe 12 iulie 2021. A ajuns în România la importator două luni mai târziu, pe 14 septembrie 2021. De aici a fost vândut şi transportat în lanţ către alţi doi comercianţi, ultimul fiind depozitul din Sectorul 6.
Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: „Orice depăşire a parametrului de prospeţime indică câteva lucruri: o păstrare necorespunzătoare, un lanţ frigorific întrerupt, o manipulare necorespunzătoare. Facem o verificare şi nu în ultimul rând chiar şi o monitorizare pentru o perioadă mai lungă a unităţilor respective.”
Primele investigaţii făcute de inspectorii sanitar veterinari arată că peştele verificat în laboratorul ANSVSA nu a prezentat neconformităţi. Am sesizat şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
Comisarii ANPC au verificat şi ei depozitul şi ne-au dat dreptate.
În fața inspectorilor OPC, administratorul firmei nu a recunsocut că peştele se dă şi la bucată, întrerupându-se astfel lanţul frigorific. L-a dat însă de gol cântarul, folosit şi atunci când am cumpărat noi.
Pentru toate aceste nereguli, comisarii de la Protecția Consumatorului au amendat firma cu 5.000 de lei.
Horia Constantinescu, președinte ANPC: „Odată întrerupt lanţul termic la această categorie de alimente, lucrurile pot deveni mult mai periculoase. Peştele stricat reprezintă un pericol mare pentru sănătate şi, de ce nu, viaţa consumatorilor. Dacă l-ar fi vândut persoanelor fizice ar fi trebuit să aibă minim o vitrină frigorifică, să fie una de congelare care să poată păstra peştele la minim minus 18 grade.”
L-am înştiinţat pe administratorul firmei că a fost filmat cu camera ascunsă şi i-am solicitat punctul de vedere.
Reporter: „Am descoperit această neregulă la dumneavoastră.”
Administrator firmă: „Da... mă rog, nu ştiu ce să comentez... Eu peştele l-am pus deoparte, am oprit de la comercializare orice peşte de acest fel.”
Reporter: „De ce nu recunoaşteţi că-l vindeţi şi la bucată?”
Administrator firmă: „Da, în cazul dumneavoastră ştiu, s-a făcut şi en detail, din păcate, deşi nu trebuia...”
Reporter: „Nu sunt singura, în momentul în care am cumpărat mai era cineva acolo, care la fel, a luat două sacoșe cu pește bine-mersi.”
Administrator firmă: „Nu cred că este în regulă ce s-a întâmplat, într-adevăr! În mod normal, la mine, ideea este de vânzare la bax! Într-adevăr, ar putea fi un risc, nu contest!”
Românii consumă de aproape patru ori mai puţin pește decât media europeană. Şi preferă încă peştele ieftin, neeviscerat.
Tocmai de aceea, responsabilitatea o au comercianţii, câtă vreme ţara noastră importă anual aproximativ 80.000 de tone de peşte.