Descoperire istorica in Suceava. Un pasionat de arheologie a gasit o comoara dacica veche de peste 2.000 de ani

07-08-2014 08:39


Un barbat de 37 de ani din Suceava, pasionat de istorie, a facut descoperirea vietii sale. A dat peste o adevarata comoara: peste 300 de monede dacice din argint, ingropate in pamant.

Chiar daca nu s-a facut inca o evaluare, specialistii spun ca ar putea valora pana la 150.000 de euro. Monedele au fost predate Muzeului de Istorie din Suceava, iar cel care le-a gasit va fi recompensat.

Visul lui Paul de a gasi intr-o zi o comoara a devenit realitate. Nu i-a venit sa creada cand a descoperit monedele, la marginea unei paduri de langa satul Cacica.

"Acesta a fost zgomotul care l-am prins cand am gasit monedele. In jur de 200 si ceva de monede, moment in care mi-am dat seama ca am descoperit un tezaur.....", a spus Paul Croitoriu.

Barbatul a dus monedele la Muzeul de Istorie din Suceava. La o prima vedere, specialistii spun ca dateaza de acum 2.200 - 2.300 de ani, si tocmai faptul ca erau laolalta le da valoare.

"Este o descoperire foarte importanta. Practic, este cel mai mare tezaur din perioada latina descoperit in judetul Suceava. Vorbim de un tezaur monetar", a spus Emil Ursu, directorul Muzeului de Istorie al Bucovinei din Suceava.

Politia de patrimoniu si muzeografii vor cerceta joi toata zona in care a fost gasita comoara. Este foarte posibil, spun specialistii, ca acolo, in trecut, sa fi existat o asezare dacica.

"Sunt din argint de diferite calitati. Fiind imitatii dupa monedele macedonene. Au pe o fata o imagine a unui personaj din profil, iar pe cealalta parte e reprezentat un calaret", a spus Monica Dejan, Seful Biroului de Numismatica al Muzeului de Istorie Suceava.

Banii din argint vor fi supusi unei expertize pentru a li se stabili valoarea. Muzeografii spun ca aceasta ar putea fi de pana la 150.000 de euro.

Daca se va ajunge la concluzia ca monedele pot primi titulatura de tezaur, barbatul care le-a gasit ar putea fi recompensat cu 45% din valoare.

VIDEO PROTVPLUS.RO