Descoperire istorica in Suceava. Un pasionat de arheologie a gasit o comoara dacica veche de peste 2.000 de ani
Un barbat de 37 de ani din Suceava, pasionat de istorie, a facut descoperirea vietii sale. A dat peste o adevarata comoara: peste 300 de monede dacice din argint, ingropate in pamant.
Chiar daca nu s-a facut inca o evaluare, specialistii spun ca ar putea valora pana la 150.000 de euro. Monedele au fost predate Muzeului de Istorie din Suceava, iar cel care le-a gasit va fi recompensat.
Visul lui Paul de a gasi intr-o zi o comoara a devenit realitate. Nu i-a venit sa creada cand a descoperit monedele, la marginea unei paduri de langa satul Cacica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Acesta a fost zgomotul care l-am prins cand am gasit monedele. In jur de 200 si ceva de monede, moment in care mi-am dat seama ca am descoperit un tezaur.....", a spus Paul Croitoriu.
Barbatul a dus monedele la Muzeul de Istorie din Suceava. La o prima vedere, specialistii spun ca dateaza de acum 2.200 - 2.300 de ani, si tocmai faptul ca erau laolalta le da valoare.
"Este o descoperire foarte importanta. Practic, este cel mai mare tezaur din perioada latina descoperit in judetul Suceava. Vorbim de un tezaur monetar", a spus Emil Ursu, directorul Muzeului de Istorie al Bucovinei din Suceava.
Politia de patrimoniu si muzeografii vor cerceta joi toata zona in care a fost gasita comoara. Este foarte posibil, spun specialistii, ca acolo, in trecut, sa fi existat o asezare dacica.
"Sunt din argint de diferite calitati. Fiind imitatii dupa monedele macedonene. Au pe o fata o imagine a unui personaj din profil, iar pe cealalta parte e reprezentat un calaret", a spus Monica Dejan, Seful Biroului de Numismatica al Muzeului de Istorie Suceava.
Banii din argint vor fi supusi unei expertize pentru a li se stabili valoarea. Muzeografii spun ca aceasta ar putea fi de pana la 150.000 de euro.
Daca se va ajunge la concluzia ca monedele pot primi titulatura de tezaur, barbatul care le-a gasit ar putea fi recompensat cu 45% din valoare.