Descoperire arheologica exceptionala pe traseul autostrazii Orastie
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a anuntat, duminica, descoperirea unui depozit de piese de bronz si fier, pe traseul autostrazii Orastie - Sibiu, vestigiile datand din perioada epocii fierului.
"In cadrul sitului 7 (km 14+100-km 14+500), identificat si sub denumirea Tartaria 1, a fost descoperit un depozit de piese de bronz si fier datand din perioada epocii fierului (sec. IX–VIII a. Chr.). Este vorba despre peste 200 de obiecte de bronz si fier (podoabe, arme si piese de harnasament), depuse intr-un vas ceramic", se arata intr-un comunicat al institutiei.
MTI mentioneaza ca este pentru prima data cand un depozit de acest tip si datat in epoca fierului a fost gasit in contextul unei cercetari arheologice, nefiind o descoperire intamplatoare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Descoperirea este una exceptionala si cu o semnificatie stiintifica deosebita, noteaza institutia. Cercetarile arheologice pe traseul viitoarei autostrazi, de pe coridorul IV pan-european, sunt coordonate de catre Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Pe tronsonul Orastie-Sebes lucrarile de diagnostic arheologic au indicat, in toamna anului trecut, existenta a 11 situri, iar in martie 2012 au fost lansate cercetari in 6 dintre acestea. Astfel, in raza administrativa a satului Tartaria, din comuna Salistea, judetul Alba, cercetarile arheologice preventive au evidentiat o asezare datand din perioada epocii fierului.
Datele preliminare arata ca atat asezarea - preponderent pe baza analizei ceramicii - cat si depozitul de bronzuri dateaza din perioada primei epoci a fierului. Vestigiile au fost aduse la Bucuresti, pentru conservare si restaurare.
"Cercetarea arheologica preventiva continua in toate cele 6 situri, intr-un ritm constant si sustinut, pentru a putea finaliza aceste investigatii de specialitate in termenul prevazut contractual, permitand desfasurarea lucrarilor de construire a autostrazii si fara a genera intarzieri", mentioneaza MTI.