Descinderi la Primaria Timisoara, intr-un dosar de vanzari de locuinte nationalizate. Cine se afla printre beneficiari
Primarul Timisoarei, Nicolae Robu (PNL), a declarat, marti, ca procurorii DNA care fac perchezitii la sediul primariei intr-un dosar ce vizeaza vanzarea de locuinte nationalizate catre chiriasii acestora, vor ridica documente, nu persoane.
Nicolae Robu a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca actiunea procurorilor anticoruptie are loc in cadrul unei anchete mai vechi, aflate in derulare.
”Este in desfasurare o perchezitie la Primaria Timisoara. Misiunea este sa ridice inscrisuri si nu persoane. Este vorba de contractele de vanzare cumparare pe Legea 112 incepand din 1996 si pana in prezent. Alte lucruri nu mai am de precizat. Se stie ca e o ancheta in derulare mai demult si in cadrul anchetei s-a ajuns la aceasta perchezitie. Nu stiu despre cate dosare este vorba”, a spus Nicolae Robu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procurorii DNA fac, marti, perchezitii la Primaria Timisoara, intr-un dosar ce vizeaza vanzarea de locuinte nationalizate catre chiriasii acestora, respectiv in baza Legii 112/1995, printre beneficiari numarandu-se magistrati, politisti, dar si mai multe familii de romi.
Conform unor surse judiciare, in baza acestei legi au fost vandute mai multe locuinte nationalizate, aflate in centrul orasului, unor magistrati, procurori, politisti, dar si unor familii de romi. Astfel, romii cumparau un apartament intr-un imobil nationalizat, iar prin teroare ii convingeau pe ceilalti proprietari sa le vanda apartamentele la preturi mici, intregul imobil intrand in posesia familiei de romi.
Unul dintre beneficiarii acestei legi este Vasile Bic, prim-procurorul Tribunalului Timis, sustin sursele citate. Acesta si-ar fi cumparat locuinta cu patru camere plus dependinte cu suma de 8.500 de lei, platind un avans, apoi rate lunare pana la achizitionarea integrala a imobilului. Achizitia locuintei de catre Bic a mai fost anchetata, insa dosarul a fost clasat.
Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu declara corespondentului MEDIAFAX ca el stie ca totul s-a facut legal.
”Nu stiu ce sa va spun, habar nu am, nu am ce declaratii sa va dau. Eu stiu ca tot ce s-a facut, s-a facut legal. intrebati-i pe cei care sutin altceva”, spunea Gheorghe Ciuhandu.
in noiembrie anul trecut, fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu a fost audiat la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, in legatura cu retrocedarea unui imobil din centrul orasului catre o familie de romi, caz in care ar fi lipsit documente la intabulare. La iesirea de la audieri, Ciuhandu a declarat ca a fost citat in calitate de martor si ca nu isi aminteste prea multe detalii despre aceasta retrocedare, avand in vedere ca au trecut mai multi ani.
in acelasi dosar au mai fost audiati si secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojicari, precum si fostul sef al Directiei de Patrimoniu din Primaria Timisoara, Nicusor Miut.
La Timisoara, mai multe familii de romi detin sute de proprietati in centrul orasului. In oras au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite inainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Cateva sute dintre aceste cladiri, aflate in zona centrala, au fost cumparate de romi. Initial, familiile de romi au cumparat un singur apartament, iar apoi, prin amenintari sau sicane, au determinat familiile ramase in cladire sa vanda sub pretul pietei.
Una dintre cele mai bogate familii de romi din Timisoara este familia Carpaci, care are 144 de proprietati - vile, case, apartamente, terenuri, garaje si diferite spatii -, majoritatea in zona centrala a orasului, potrivit reprezentantilor Directiei Judetene de Finante Timis. Printre imobilele intrate in proprietatea acestei familii se numara si o cladire apartinand Spitalului de Copii ”Louis turcanu”.
Presa locala a relatat deseori despre Visinel Stanca si Ionelas Carpaci ca fiind conducatorii unor clanuri de romi care s-au imbogatit in timpul administratiei fostului primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, al carui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe strazi din centrul orasului, in urma unor retrocedari.
Presa a mai relatat ca, avand ajutorul unor functionari din Primarie, romii sau avocatii lor au aflat cine sunt mostenitorii carora urma sa li se retrocedeze imobile istorice in valoare de milioane de euro. Odata ce aflau numele mostenitorilor, romii ii convingeau pe acestia sa le vanda vilele sau macar apartamente din aceste vile. Dupa ce reuseau sa intre in imobil, se trecea la faza a doua, in care, prin diferite modalitati, ii obligau pe proprietarii celorlalte apartamente sa le vanda la pret redus locuintele, pana deveneau proprietari pe intregul imobil.
Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a sustinut ca de-a lungul anilor a facut anchete interne in primarie, avand plangeri ca unii functionari i-au ajutat pe romi sa intre in proprietatea unor imobile istorice, dar ca nu a obtinut niciodata suficiente dovezi pentru a-i sanctiona.
Ciuhandu acuza ca "foarte multe falsuri" in acte au fost facute de functionarii de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cu complicitatea unor notari sau avocati care au lucrat "mana in mana".