Deputatul Mircia Muntean, condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu suspendare

Mircia Muntean

Deputatul a fost condamnat in dosarul in care este acuzat că, in perioada in care a fost primar al muncipiului Deva, a incheiat tranzactii nelegale de terenuri cu Iosif Man, acuzat de traficarea a peste 200 de masini furate.

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins, marti, recursurile formulate de deputatul Mircia Muntean si de celelalte persoane acuzate de fapte de coruptie, mentinand astfel condamnarile dispuse in 17 iulie de un complet de trei judecatori de la instanta suprema.

Astfel, instanta a respins ca nefondate recursurile declarate de Mircia Muntean, Ovidiu Horatiu Boldor, Iosif Claudiu Man, Carol Panduru si Aurel Pop, precum si pe cel al Ministerului Finantelor, parte civila in acest dosar. In 17 iulie, un complet de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe deputatul Mircia Muntean la patru ani de inchisoare cu suspendare, pentru abuz in serviciu. Instanta a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, pe durata unui termen de incercare de sase ani.

In acelasi dosar, magistatii i-au condamnat pe Iosif Claudiu Man la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare si pe Ovidiu Horatiu Boldor la doi ani de inchisoare cu executare.

Cornel Moraru a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, pedeapsa care a fost contopita cu o alta de trei ani de inchisoare, primita intr-un alt dosar. Instanta a constatat ca in cazul lui Moraru a fost executata integral pedeapsa de trei ani de inchisoare. In cazul lui Iosif Man, instanta a dispus incetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia.

Citește și
antonie solomon
Cu lacrimi in ochi, fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, s-a prezentat in arestul politiei
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Judecatorii au admis in parte actiunea civila formulata de Ministerul de Finante si i-a obligat, in solidar, pe Mircia Muntean si pe Iosif Claudiu Man, in calitate de mostenitor al lui Iosif Man, la plata sumei de 333.743 de dolari sau echivalentul in lei, la care se adauga dobanda calculata de la 25 martie 1999 pana la plata integrala a sumei stabilite ca prejudiciu.

Instanta a anulat trei titluri de proprietate si trei procese verbale de punere in posesie a cate o mie de metri patrati de teren, in zona Bejani, emise pe numele lui Iosif Man, Aurel Pop si Carol Panduru. Judecatorii au mai anulat tranzactia din 25 martie 1999 incheiata intre Primaria municipiului Deva, Comisia Judeteana si Comisia Locala pentru aplicarea Legii 18/1991, Iosif Man, Aurel Pop si Carol Panduru, un contract de vanzare-cumparare incheiat in 12 mai 1999 intre Iosif Man si Shell Romania SRL, precum si autorizatia de constructie din 23 august 1998. Decizia instantei supreme a fost contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ, care marti a dat sentinta definitiva.

Mircia Muntean a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2004, fiind acuzat de abuz in serviciu privind tranzactii nelegale de terenuri. Muntean a fost primar al municipiului Deva din 1996 pana in 2012, cand a castigat un mandat de deputat in Hunedoara, fiind candidat din partea fostei ARD. Dosarul a fost judecat mai intai la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, fiind mutat, in februarie 2013, la instanta suprema, competenta sa judece cauze in care sunt acuzati parlamentari. Iosif Man a fost acuzat de contrabanda cu autoturisme de lux furate si fals, dupa ce, in perioada 1999-2002, a indigenizat, prin RAR Deva, aproximativ 190 autoturisme de lux furate din Occident, majoritatea avand seriile modificate.

La perchezitia efectuata la domiciliul lui Iosif Man din comuna hunedoreana Branistea, in 10 octombrie 2003, au fost gasite in garaj trei dosare cuprinzind documente referitoare la vanzarea unui teren de 3.200 de metri patrati, contra sumei de 192.000 de dolari.

Tranzactia fusese incheiata intre Iosif Man - personal si ca reprezentant al lui Carol Panduru si al lui Aurel Pop - pe de-o parte si o companie de distributie a produselor petroliere, pe de alta parte, terenul fiind situat in municipiul Deva, in zona Drumului National (DN) 7, potrivit procurorilor.

Din documentele ridicate de la Iosif Man a rezultat ca acesta detinea terenul in baza unei hotariri judecatoresti de "expedient", ca urmare a unei tranzactii incheiate intre Man, Panduru, Pop si Primaria Deva, reprezentata de Mircia Muntean. In urma verificarii actelor ce au stat la baza acestui schimb a rezultat ca Iosif Man, Carol Panduru si Aurel Pop au solicitat, in 1998, atribuirea unei suprafete de teren in zona DN 7, intravilan, uzand de calitatea de revolutionari. Comisia locala a propus Comisiei judetene de aplicare a Legii 18/1991 privind fondul funciar atribuirea de teren catre cei trei, fiind stabilita suprafata de o mie metri patrati de teren extravilan din rezerva constituita la nivelul Comisiei Locale Deva.

Procurorii l-au acuzat pe Mircia Muntean ca a dispus abuziv punerea in posesie a celor trei, pentru o suprafata de cate 5.225 de metri patrati fiecare, eliberand titlul de proprietate la 1 martie 1999, pentru terenul situat in zona Bejan. In 8 martie 1999, Mircia Muntean a formulat o actiune in justitie, solicitand anularea titlurilor, iar in cursul procesului - desfasurat la Judecatoria Deva - ar fi incheiat o tranzactie prin care a cedat celor trei un teren cu o suprafata de 5.838 de metri patrati in zona DN 7.

Potrivit procurorilor, acest teren era proprietate publica a statului si nu putea face obiectul unui act de dispozitie a primarului, care nu are atributii in acest sens, competenta in materie revenind Comisiei Locale. Terenul a fost trecut in proprietatea publica a statului roman prin Decretul de expropriere pentru cauza de utilitate publica nr. 113/1982 si se afla in administrarea Ministerului Apararii Nationale.

Astfel, Iosif Man, Carol Panduru si Aurel Pop au intrat in proprietatea terenului, pe care ulterior l-au instrainat. Dupa obtinerea frauduloasa a dreptului de proprietate asupra terenului in litigiu, Iosif Man, avand imputernicire, a vandut, in luna mai 1999, terenul catre compania Shell. La sfarsitul lunii octombrie 2003, politistii si procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au ridicat din biroul lui Mircia Muntean, de la Primaria Deva, mai multe documente, printre care procesele verbale ale sedintelor Consiliului Local din perioada septembrie 1998 - iunie1999 si ianuarie 2002, precum si dosarele pentru terenurile atribuite lui Iosif Man, Carol Panduru si Aurel Pop.

Procurorii aratau ca prejudiciul produs statului a fost estimat la 360.000 de dolari. Anchetatorii mai aratau ca Iosif Man, Claudiu Man, Ovidiu Boldor si Cornel Moraru se ocupau cu traficul international de masini.

Autoturismele furate din strainatate erau aduse in tara, cel mai adesea cu numere de inmatriculare furate de la alte vehicule, iar apoi erau indigenizate in baza unor acte false si vandute fara sa li se spuna cumparatorilor despre provenienta ilicita. PDL preciza in iulie ca deputatul Mircia Muntean si-a pierdut calitatea de membru al partidului ca urmare a unei condamnari penale in prima instanta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Inchisoare cu suspendare pentru fiul lui Miron Cozma, care a condus baut si a refuzat testarea
Inchisoare cu suspendare pentru fiul lui Miron Cozma, care a condus baut si a refuzat testarea

Dan Cozma, fiul fostului lider al minerilor Miron Cozma, a fost condamnat de Judecatoria Petrosani la un an si patru luni de inchisoare cu suspendare, dupa ce in urma cu cateva luni a fost prins baut la volan si a refuzat recoltarea de probe biologice.

Cu lacrimi in ochi, fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, s-a prezentat in arestul politiei
Cu lacrimi in ochi, fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, s-a prezentat in arestul politiei

Fostul primar al Craiovei, deputatul PP-DD, Antonie Solomon, a ajuns vineri seara dupa gratii dupa ce a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.