Teodorovici a ieşit din sala de plen înainte ca dezbaterile pe moţiune să se finalizeze
Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Intitulată "Lăcomia pesedistă subminează economia naţională", moţiunea a fost iniţiată de USR, PNL şi PMP.
Votul final va fi dat miercuri, după cum a decis Biroul permanent al Camerei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Deputatul USR Cosette Chichirău a afirmat, luni, că OUG 114/2018 are ''elemente absurde'' şi i-a cerut ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să asigure o guvernare stabilă.
"Guvernul abuzează de puterea sa de a da OUG. Care era urgenţa pe 28 decembrie vineri seara să schimbăm fiscalitatea din România atât de profund? Măsurile au fost publicate în Monitorul Oficial pe 29 decembrie. De ce? Vă e teamă de propriile măsuri, vă e ruşine de propriile măsuri?", i-a transmis Chichirău, în plenul Camerei, ministrului Teodorovici, la dezbaterea moţiunii simple, potrivit Agerpres.
Ea a spus că aceste măsuri cuprinse în OUG 114 trebuiau să fie într-un pachet legislativ amplu dezbătut înaintat Parlamentului, pentru că această ordonanţă introduce taxe noi, deşi Guvernul a promis că nu va face acest lucru.
"Ce nu putem înţelege este absurdul, lipsa de sens şi această ordonanţă are mai multe elemente absurde (...). Primul este taxa pe activele bancare. Sigur în toată lumea există taxă pe active bancare, dar nicăieri în lume nu există această taxă legată de dobânzile interbancare, puteaţi să aveţi o taxă care nu are nimic de a face cu dobânzile care se stabilesc pe piaţa liberă. Deci dumneavoastră aţi încercat în mod absurd să interveniţi pe o piaţă liberă şi nu veţi putea implementa de fapt această prevedere", a explicat Chichirău.
Ea a susţinut că un element ''absurd'' al ordonanţei este şi introducerea taxei pe energie de 2%, subliniind că aceasta este plătită, în mare parte, de companiile statului român. "Adică Guvernul îşi ia bani dintr-un buzunar şi îi pune în alt buzunar. Nu are prea mult sens", a arătat Chichirău.
Ea a mai menţionat că un alt lucru fără sens este lipsa încasărilor previzionată de Guvern.
"De ce să introduci taxe noi dacă crezi că nu vei încasa nimic? Nu are sens doar dacă intenţionaţi să folosiţi aceste măsuri ca armă politică şi nu ca instrument de taxare, ceea ce nu este bine pentru că introduce un risc politic mai degrabă decât un risc economic", a spus Chichirău.
"Efectele nu au fost bune, avem căderea bursei de la Bucureşti, deprecierea imediată a leului, costul împrumuturilor a crescut şi bineînţeles riscul politic. Banii acum vor fugi din România, vor fugi de politicienii din guvernare şi nu de economie, pentru că în economia românească s-ar putea face bani buni dacă am avea o guvernare stabilă. Aşa că, domnule ministru, vă rog să asiguraţi o guvernare stabilă şi dacă nu puteţi poate lăsaţi pe altcineva să guverneze în locul dumneavoastră", i-a mai transmis Chichirău lui Teodorovici.
Liderul deputaţilor USR, Cristina Prună, a cerut luni ca dezbaterile din Cameră privind moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să se întrerupă, motivul invocat fiind faptul că ministrul a părăsit sala de plen.
"Domnul ministru a plecat din sală, voiam să vă propun să întrerupem dezbaterile până revine. Nu mi se pare normal ca deputaţii Opoziţiei să vorbească aici şi să prezinte punctele valide despre această moţiune simplă şi domnul ministru să părăsească sala", a spus Cristina Prună.
Preşedintele de şedinţă Eugen Nicolicea a cerut USR să precizeze articolul din Regulamentul Camerei în baza căruia se solicită întreruperea şedinţei. Prună a răspuns: "Pe articolul bunului simţ. Domnul ministru a plecat din sală înainte se se termine dezbaterile".
Nicolicea a precizat că nu mai sunt vorbitori înscrişi la cuvânt şi a declarat şedinţa închisă.
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a ieşit din sala de plen înainte ca dezbaterile pe moţiune să se finalizeze, el oprindu-se să dea declaraţii de presă pe holul Parlamentului.
UDMR solicită ca prevederile OUG 114/2018 să fie supuse unei largi şi transparente dezbateri parlamentare şi cere amânarea aplicării măsurilor care "bulversează" domeniile energetic, bancar sau de comunicaţii, a declarat deputatul Benedek Zacharie.
"Propunerea UDMR este ca prevederile ordonanţei 114 să fie supuse unei largi şi transparente dezbateri parlamentare, astfel ca într-un orizont de timp rezonabil să avem un act normativ aplicabil acceptat de partenerii sociali şi de mediul de afaceri benefic pentru toate părţile implicate. Pentru asta trebuie amânată aplicarea măsurilor care bulversează domeniile energetic, bancar sau de comunicaţii, piaţa forţei de muncă şi cheltuielile cu investiţiile în sectorul construcţiilor, întreaga arhitectură a sistemului de pensii. Membrii grupurilor parlamentare ale UDMR au depus peste 40 de amendamente, solicitarea noastră fiind, domnule ministru, să avem o dezbatere serioasă pe acestea şi să acceptaţi faptul că ajustarea pe fond a ordonanţei este imperativă", a spus deputatul UDMR Benedek Zacharie, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului de Finanţe.
PNL solicită abrogarea OUG 114/2018, considerând actul normativ drept o "anomalie", a declarat luni deputatul liberal Bogdan Huţucă.
"Domnule ministru, în ce ţară din Europa Guvernul emite un act normativ cu implicaţii macroeconomice majore şi îşi propune în trei luni să îl modifice? Nu vi se pare că vizionăm un film în care Guvernul joacă rolul pompierului piroman? Doamna Dăncilă spunea zilele trecute că ar fi bine să gândim româneşte. Sunt sigur că toţi cei din această sală gândesc româneşte, dar cei care au proiectat această ordonanţă nu au gândit deloc, au lovit cu ea în capitalurile româneşti, au generat dezechilibre interne şi externe. Din această perspectivă, PNL nu vede decât o singură soluţie: asumaţi-vă răspunderea şi abrogaţi anomalia!", a spus Huţucă, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului de Finanţe.
El i-a solicitat ministrului Finanţelor Publice să precizeze cum îi ajută OUG 114 pe români.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres
Etichete: USR, PNL, camera deputatilor, deputati, motiune, Parlament, eugen teodorovici, oug 114,
Dată publicare:
18-03-2019 16:34