Decizie definitivă în cazul Sorinei, fetița adoptată de o familie din SUA. Cum i-au fost încălcate drepturile

Dată publicare: 14-07-2020 15:48
Dată actualizare: 14-07-2020 15:49


Se caută soluții pentru copii. Cum pot fi evitate cazurile asemănătoare cu cel al Sorinei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Secţia specială de anchetare a magistraţilor a încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Sorina Săcărin, fetiţa de 8 ani dată spre adopţie unei familii de români din SUA.

Decizia a fost luată în urma admiterii unei plângeri depuse de soţii Săcărin, care au contestat o ordonanţă a procurorilor de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, prin care a fost reţinut paşaportul Sorinei, în anul 2019.

Citește AICI despre viața Sorinei în Statele Unite

"Admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, în calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", au decis judecătorii.

Decizia este definitivă.

Sorina a plecat în Statele Unite, în 2019

 

În septembrie 2019, Tribunalul Olt a respins apelul făcut de procurorul general în cauza privind interzicerea ca Sorina, fetița din Mehedinți adoptată de o familie din SUA, să părăsească România.

Pe 18 iulie 2019, magistraţii Judecătoriei Slatina au respins solicitarea procurorului general de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care să fie interzisă părăsirea teritoriului României de către Sorina, fata adoptată de soţii Săcărin. Pe 30 iulie, procurorul general a făcut apel la decizia Judecătoriei Slatina în cauza menţionată.

La câteva zile după soluţia data de Judecătoria Slatina, Sorina, împreună cu părinţii adoptivi, a plecat din România.

Dosarul a ajuns la Judecătoria Slatina după ce competenţa soluţionării cauzei a fost declinată către această instanţă, pe 10 iulie, de magistraţii de la Tribunalul Olt, unde a fost strămutat prin decizie a Curţii de Apel Craiova.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO