Decizia DIICOT in scandalul jucariilor Kinder asamblate de copii, la Carei. "The Sun a urmarit sa promoveze senzationalul"
Dosarul de trafic de minori deschis in cazul copiilor din Satu Mare care ar fi fost pusi de parintii lor sa asambleze jucarii din oua Kinder a fost clasat de procurorii DIICOT.
Acestia au stabilit ca parintii nu au exercitat niciun abuz asupra copiilor si s-au implicat ”in mod responsabil in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor depunand eforturi pentru a le oferi un mediu familial adecvat”.
De asemenea, DIICOT subliniaza ”caracterul tendentios” al cotidianului britanic The Sun, care a urmarit sa promoveze senzationalul, in detrimentul informatiilor reale. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus, prin ordonanta din 7 aprilie, clasarea dosarului de trafic de minori, privind copiii din Satu Mare care ar fi fost pusi de parinti sa asambleze jucarii din oua Kinder.
Acest caz a fost difuzat, in luna noiembrie a anului trecut, de cotidianul britanic The Sun. Astfel, in 21 noiembrie 2016, publicatia britanica The Sun a prezentat articolul in care se arata ca familiile sarace de romani muncesc pana la 13 ore pe zi in locuinte pentru a asambla jucarii mici din plastic, aflate in ouale de ciocolata.
Cotidianul a publicat cazul unei familii din municipiul Carei, judetul Satu Mare, la asamblarea oualor de ciocolata participand sotia, sotul si copiii lor de 11 si 6 ani.
"Este munca de sclavi, dar ce am putea sa facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci cand vezi modul in care traim aici trebuie sa intelegeti de ce este visul nostru sa mergem in Marea Britanie", declara tatal copiilor pentru The Sun, porivit DIICOT.
In material erau prezentati si copiii de 11 si 6 ani care participau la aceasta munca extenuanta in schimbul unei plati modice, echivalenta cu doar 22 de penny pe ora, parintii acestora declarand ca este vorba despre ”o munca de sclavi”.
Pentru fiecare o mie de oua asamblate, o familie primeste in jur de 20 de lei romanesti, echivalentul a doar 3,77 de lire sterline, produsele fiind ulterior transportate la o fabrica din localitatea Carei, precizeaza DIICOT.
Articolul prezentat de cotidianul britanic fost preluat si difuzat de media nationala si internationala. In 23 noiembrie, DIICOT Satu Mare a dispus inceperea urmaririi penale in acest caz, pentru trafic de minori. In urma cercetarilor, procurorii au stabilit insa ca nu au fost sesizate aspecte care sa ridice ”suspiciunea ca ar exista un pericol iminent care sa puna in primejdie viata, securitatea fizica, psihica si integritatea copiilor in cauza prin prisma unei exploatari prin munca de catre parintii acestora”.
De asemenea, DIICOT arata ca parintii nu au exercitat niciun abuz asupra copiilor, ”care sa puna in primejdie viata, securitatea fizica si psihica, integritatea lor prin prisma unei exploatari prin munca sau a altei forme de exploatare”.
Totodata, s-a constatat ca parintii se implica in mod responsabil in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor depunand eforturi pentru a le oferi un mediu familial adecvat, minorii simtindu-se in siguranta alaturi de parinti.
DIICOT subliniaza ”caracterul tendentios” al cotidianului britanic The Sun, ”acesta urmarind sa promoveze senzationalul, in detrimentul informatiilor documentate si reale”.