Dosar penal in urma materialului "The Sun" despre "copiii sclavi" care asambleaza jucarii Kinder. Ce amenda risca mama

Ultima actualizare: 26-11-2016 07:05

Anchetatorii au inceput urmarirea penala pentru trafic de minori in cazul scandalului jucariilor din ouale Kinder de la fabrica din Carei.

Tabloidul britanic "The Sun" a realizat recent un reportaj cu copiii unor familii din Satu Mare care ar fi muncit la aranjarea acestor jucarii. In acelasi timp, si alte institutii fac verificari, dupa ce au constat ca femeia lucra fara forme legale, iar intrebarea legitima este acum de unde avea jucariile.

Filmare The Sun:

Reporter: Te ajuta copiii tai?
Femeia: Da.
Reporter: Este o munca de familie?
Femeia: Da.
Reporter: Cat te platesc pentru un sac de marimea asta?
Femeia: 14 de lei.
Reporter: Cat timp iti ia sa faci acest sac?
Femeia: 3 zile.
Reporter: Tu, impreuna cu copiii tai, lucrand toata ziua?
Femeia: Da, 6, 7, 8 ore pe zi.
Reporter: Si copiii lucreaza din greu la ele?
Femeia: Da...

In urma acestei marturisiri facute de Timea Jurj jurnalistilor britanici, autoritatile romane au inceput mai multe anchete. Cazul a fost preluat de procurorii DIICOT.

Jurnalistii de la "The Sun" au prezentat cazul acestei familii care impreuna cu copii impacheteaza jucarii pentru ouale de ciocolata Kinder. Pe langa faptul ca sunt folositi minori, ei au vorbit si de lipsa de igiena. Marti, la usa femeii au ajuns si cei de la Protectia Copilului, Directia Antifrauda, dar si cei de la Inspectia Muncii.

In urma anchetei, a rezultat ca mama celor doi copii nu are forme legale contractuale cu firma din Carei, cea care i-ar fi livrat jucariile, ea fiind pensionata pe caz de boala.

Ioan Flore, ITM Satu Mare: "Deocamdata, este foarte speriata de eventuale consecinte pe care le-ar putea suferi in urma acestui scandal. Refuza sa faca orice declaratie. Va veni cu avocatul sa faca declaratii in legatura cu activitatea pe care a prestat-o. Trebuie sa stabilim cine este angajatorul care i-a dat de lucru la domiciliu".

De altfel, inca de marti, dupa aparitia materialulul The Sun femeia a sustinut ca a fost pacalita.

Femeia a spus ca impacheteaza jucarii pentru o firma din Carei. Gata impachetate, jucariile ajung la o firma din Oradea, apoi in Ungaria, unde sunt invelite in ciocolata. Atat compania mama, cat si cea din Oradea au declarat marti ca nu stiau de faptul ca cei din Carei dau de lucru oamenilor in afara fabricii.

Femeia risca o amenda de la 500-1000 lei. Pentru munca la negru se sanctioneaza si angajatorul, cu 10.000 lei pentru fiecare persoana angajata fara forme legale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO