De ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, Crucea Eroilor de pe vârful Caraiman este resfințită
De ziua Sfântului Andrei ocrotitorul României Crucea Eroilor de pe vârful Caraiman este resfințită şi începe o nouă viaţă.
Chiar în aceste momente pe Platoul Bucegilor are loc o ceremonie militară şi religioasă care marchează finalizarea lucrărilor de reparaţii desfăşurate acolo în ultimii doi ani.
În ciuda frigului şi a ceţii, zeci de oameni au urcat în Bucegi, ca să asiste la eveniment. Monumentul aflat la aproape 2300 de metri altitudine şi vizibil chiar de pe Drumul Naţional 1 a intrat în cartea recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf montan.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Crucea măsoară 39,5 metri şi a fost ridicată între 1926 şi 1928, în memoria românilor căzuţi în primul război mondial, prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. La vremea respectivă materialele au fost duse în vârful muntelui cu funicularul, cu care trase de boi, apoi cu măgarii.
Monumentul construit cu mari eforturi a fost distrus însă, în timp, atât din cauza condiţiilor meteo neprielnice cât şi de turişti. Ministerul apărării naţionale a preluat crucea de la primăria Buşteni şi a reuşit să obţină finanţare europeană pentru reabilitare. În urma lucrărilor care au costat aproape 20 de milioane de lei, au fost reparate structura metalică, instalaţia de iluminat, dar şi soclul care adăposteşte două camere amenajate ca săli de expoziţii.
Sursa: Pro TV
Etichete: cruce, slujbe, sfantul andrei, Caraiman, platoul bucegi,
Dată publicare:
30-11-2020 12:36