De ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, Crucea Eroilor de pe vârful Caraiman este resfințită

30-11-2020 12:36


De ziua Sfântului Andrei ocrotitorul României Crucea Eroilor de pe vârful Caraiman este resfințită şi începe o nouă viaţă.

Chiar în aceste momente pe Platoul Bucegilor are loc o ceremonie militară şi religioasă care marchează finalizarea lucrărilor de reparaţii desfăşurate acolo în ultimii doi ani.

În ciuda frigului şi a ceţii, zeci de oameni au urcat în Bucegi, ca să asiste la eveniment. Monumentul aflat la aproape 2300 de metri altitudine şi vizibil chiar de pe Drumul Naţional 1 a intrat în cartea recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf montan.

Crucea măsoară 39,5 metri şi a fost ridicată între 1926 şi 1928, în memoria românilor căzuţi în primul război mondial, prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. La vremea respectivă materialele au fost duse în vârful muntelui cu funicularul, cu care trase de boi, apoi cu măgarii.

Monumentul construit cu mari eforturi a fost distrus însă, în timp, atât din cauza condiţiilor meteo neprielnice cât şi de turişti. Ministerul apărării naţionale a preluat crucea de la primăria Buşteni şi a reuşit să obţină finanţare europeană pentru reabilitare. În urma lucrărilor care au costat aproape 20 de milioane de lei, au fost reparate structura metalică, instalaţia de iluminat, dar şi soclul care adăposteşte două camere amenajate ca săli de expoziţii.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO