De ce târgurile de Crăciun din Germania se desfășoară într-o liniște absolută. Vizitatorii și comercianții sunt revoltați
În Germania, la unele târguri de Crăciun, muzica s-a oprit. Atmosfera de basm de odinioară lipsește în multe orașe. Melodiile de sărbători au devenit prea scumpe, spun organizatorii, așa că boxele sunt... mai mult oprite.
Asociația din Germania responsabilă cu drepturile de autor a crescut tarifele, în unele cazuri, chiar și cu 1000% .
La târgul de Crăciun din Leipzig, difuzoarele sunt mai mult de decor. Muzica de sărbători lipsește în timpul zilei. Și concertele au fost anulate, spre marea dezamăgire a vizitatorilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Vânzător: „Îi aud pe oamenii spunând: „De ce nu e muzică? Atmosfera e sumbră fără muzică.” Asta doare.”
-Ceva lipsește?
-Da, simt că ceva lipsește."
-Nu ceva, ci mult – sunt de părere vizitatorii.
Organizatorii târgurilor de Crăciun au decis să se lipsească de muzică, în semn de protest față de taxele de licenţă excesiv de mari practicate de asociaţia pentru drepturi muzicale din Germania.
Walter Ebert: „Este deja o situație critică. Dacă în 2019, facturile erau sub 3.000 de euro, apoi în 2022 am primit, fără o înștiințare în prealabil, o factură de 38.000 de euro. Este o diferență imensă pentru toți cei afectați de astfel de creșteri."
Asociația, care reprezintă peste 90.000 de artiști, muzicieni și compozitori, folosește suprafața totală a târgului de Crăciun pentru a calcula taxele pentru licențele muzicale. Dar, se pare că unii operatori au specificat o suprafață mult mai mică, de exemplu, doar zona din fața unei scene. De aici și suprataxele considerabile.
Ursula Goebel, purtător de cuvânt GEMA: „Au existat diferențe semnificative în 35 de cazuri dintr-un total de 3.350 de facturi, în mare parte pentru că, inițial, s-au raportat 300 de metri pătrați, dar noi am măsurat ulterior 3.000 de metri pătrați."
În unele situații, costurile muzicale pentru Târgul de Crăciun au crescut peste noapte cu până la 1.000%. Așa cum este cazul în orașul Magdeburg.
Asociaţia pentru drepturi muzicale din Germania spune că înțelege nemulțumirea vizitatorilor, dar aruncă vina pe organizatorii târgurilor de Crăciun
Ursula Goebel, purtător de cuvânt GEMA: „Nu se poate ca organizatorii să fie dispuși să plătească 3 sau 4 euro pentru cârnați și vin fiert, dar să nu fie dispuși să plătească pentru muzică."
Majoritatea operatorilor nu au luat în calcul un buget atât de mare pentru muzică și, prin urmare, trebuie să găsească alternative.
Walter Ebert: „În unele zile vom difuza cântece pentru care nu avem nevoie de licență pentru drepturi de autori, în alte zile nu vom avea muzică deloc, dar de vineri până duminică vom difuza muzică conform regulilor GEMA. "
Că trebuie găsită o soluţie, e de acord până și Moș Crăciun.
Moș Crăciun: „Sunt atât de mulți oameni aici. Aici trebuie să se audă colindele de Crăciun."