De ce nu este bine ca România să se răzbune pe Austria și să-i boicoteze companiile din cauza Schengen. ”E haiduceală”
Boicotarea companiilor austriece din cauza refuzului Vienei de a aproba intrarea României în Schengen ar însemna ”haiduceală, racketeering sau alte practici mai comune în Rusia”, susțin economiștii consultați de Press Hub.
Austria a rămas singura țară care se împotrivește aderării României la spațiul Schengen, iar politicienii noștri propun boicotarea produselor și companiilor austriece din țara noastră, controale intensive și alte metode de șicanare ca răzbunare, scrie Press Hub.
Economiștii susțin însă că o astfel de atitudine din partea noastră nu ar aduce decât deservicii economiei românești, în condițiile în care România are mult mai multă nevoie de Austria decât are nevoie Austria de România.
”Se cheamă haiduceală, racketeering sau alte practici mai comune în Rusia”, consideră Ana Otilia Nuțu.
”Dacă Austria se opune deciziei privind Schengen, soluția nu e să hărțuim firmele austriece, ci să vedem ce dosare politice importante pentru statul austriac sunt discutate la Bruxelles și să negociem pe baza acestora. „Vreți votul nostru, vrem și noi votul vostru”. Oricât ați fi de enervați pe OMV, Schweighofer sau alții, nu ne apucăm de haiducii ilegale de tipul „hai să-i naționalizăm pe nenorociți” sau „le trimitem procuratura pe cap” ori „să-i hărțuiască ANAF”, a mai spus Nuțu.
”Politica înțeleaptă realizează mult cu costuri mici”
”Politica înțeleaptă realizează mult cu costuri mici. Nu cred că este înțelept ca România să alunge investitorii austrieci, deoarece România are nevoie de capital.
Capitalul străin este cel care ne asigură creșterea productivității, creșterea salariilor, creșterea veniturilor bugetare, dezvoltare în ansamblu. România nu a atras foarte mult capital străin după Revoluție, deci nu este cazul să înceapă să-l pedepsească.
Atitudine înțeleaptă este de a identifica propriile obiective ale Austriei și de a lega interesul nostru național de aderare la Schengen de respectivele interese ale Austriei”, susține și Bogdan Glăvan.
România va afla pe 8 decembrie dacă intră în Schengen în acest val de extindere sau mai trebuie să aștepte. Deși Comisia Europeană, Parlamentul European și majoritatea țărilor care votează în Consiliul Justiției și Afaceri Interne (JAI) sunt de acord ca spațiul de liberă circulație să fie extins spre România și Bulgaria, Austria a anunțat oficial că se opune includerii acestora.
Articolul integral poate fi citit pe Press Hub.