De ce este eficient medicamentul Tocilizumab în tratarea pacienților cu forme grave de Covid-19

Ultima actualizare: 12-10-2021 12:51
Studiu: Un medicament pentru artrită reduce riscul de deces la pacienţii cu o formă gravă de COVID-19
Shutterstock

Tocilizumab, un medicament antiinflamator care reduce riscul de deces la pacienţii spitalizaţi cu o formă gravă de COVID-19, conform rezultatelor unui vast studiu, lansat în luna martie, anul trecut.

Rezultatele indică faptul că la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, ar fi salvată o viaţă în plus, au declarat responsabili din cadrul studiului clinic britanic Recovery, care testează o serie de medicamente, conform Agerpres.

Studiul a arătat, de asemenea, că tocilizumab scurtează perioada până la externarea pacienţilor şi reduce necesitatea ventilaţiei artificiale.

Circa 4.000 de pacienţi în stare gravă au fost trataţi cu tocilizumab în Marea Britanie. 

Beneficiile tocilizumab se adaugă acum celor ale steroizilor, potrivit cercetătorilor, în asociere cu un steroid precum dexametazona -singurul tratament care şi-a dovedit până în prezent eficacitatea în reducerea mortalităţii cauzate de COVID-19.

 

De ce este eficient medicamentul Tocilizumab în tratarea pacienților cu forme grave de Covid-19

 

Tocilizumab a crescut probabilitatea de externare în termen de 28 de zile de la 47% la 54%.

Aceste beneficii au fost observate la toate sub-grupele de pacienţi, de la cei care necesitau oxigen prin intermediul unei simple măşti faciale la cei care aveau nevoie de ventilatoare mecanice, la terapie intensivă.

Studiul a implicat peste 4.000 de pacienţi: jumătate au primit tocilizumab, jumătate au beneficiat de îngrijiri obişnuite. Aproximativ 82% dintre pacienţi luau un steroid, cum ar fi dexametazona.

Există, de asemenea, un studiu Recovery care a demonstrat în iunie 2020 că dexametazona a redus mortalitatea.

Rezultatele privind tocilizumab vor fi în curând publicate online pe site-ul MedRxiv şi trimise unui jurnal medical.

 

România a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru a primi medicamentul Tocilizumab

 

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru achiziţionarea a altor 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru şi un contract subsecvent cu Ministerul Sănătăţii, a anunţat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situaţia de stock-out a produsului la nivel global.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, ulterior, solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400 mg de Tocilizumabum, medicament folosit în tratarea pacienţilor cu forme severe şi critice de COVID-19.

 

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, că livrarea de Tocilizumabum continuă

 

"Din stocul total de 2.000 fl de 400 mg si 6.434 de flacoane de 80 de mg Tocilizumabum achiziţionat printr-un acord-cadru, au fost distribuite către Direcţiile de sănătate publică un număr 1.620 flacoane de 400 mg şi 5.100 de flacoane de 80 mg, iar astăzi vor fi livrate alte 259 flacoane de 400 mg şi 848 flacoane de 80 mg. Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti alocă medicamentul către spitalele din zona lor de responsabilitate, care tratează pacienţi cu forme critice şi severe, ventilaţi mecanic sau care necesită aport de oxigen", se arată într-o informare a Ministerului Sănătății, transmisă marți, informează Agerpres.

 

 

 

 


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO