Darius Valcov ar fi dat peste un milion de lei, in 2013, pentru achizitia de tablouri
Darius Valcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, in 2013, pentru achizitia de tablouri, cu care intentiona sa deschida o galerie de arta in Capitala.
Anchetatorii au gasit 29 de opere de arta, unele semnate de Nicolae Tonitza si Stefan Luchian, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au declarat duminica, pentru MEDIAFAX, ca galeria de arta pe care fostul ministru al Finantelor Darius Valcov intentiona sa o deschida in Capitala era pe strada Stockhol, din Sectorul 1 al Capitalei, unde anchetatorii au gasit la perchezitii 29 de tablouri.
Operele de arta gasite de procurori la adresa din Sectorul 1 sunt semnate, printre altii, de Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Darascu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Stefan Caltia, Adam Baltatu, Aurel Baiesu, Dumitru Ghiata, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuta, Constantin Paulet, Andy Worhol si Mihai Sarbulescu.
Tot la aceeasi adresa au fost gasite si obiecte decorative semnate Pablo Picasso si Victor Brauner, au precizat sursele citate. "In 2013, Darius Valcov ar fi dat peste un milion lei unui intermediar, pentru achizitia de tablouri", au mai spus sursele citate.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au facut, joi, sase perchezitii in localitati din judetul Olt, in municipiul Slatina si in Bucuresti, fiind cautate tablourile care ar fi fost achizitionate de Darius Valcov, prin interpusi, de la case celebre de licitatii, cu bani presupus obtinuti din fapte de coruptie.
In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit 101 tablouri, pe care figureaza semnatura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Bancila, potrivit DNA.
Operele de arta ridicate de procurori vor fi expertizate, la procedura de certificare a tablourilor participand o echipa de muzeografi si alti experti in domeniul artelor figurative.
"Dupa expertizare, tablourile urmeaza a fi predate in custodia unei institutii specializate in domeniu care va aprecia inclusiv asupra posibilitatii ca respectivele tablouri sa fie expuse, pana la finalizarea procesului penal si stabilirea situatiei lor juridice", potrivit DNA.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca printre tablourile identificate se afla trei opere de arta semnate Pablo Picasso - "Lupta Centaurilor, III", "Pictor in atelier" si "Regele". De asemenea, au mai fost identificate tablourile: "Portret" - de Rudolf Schweitzer-Cumpana, "Micul dejun" - de Eustatiu Stoenescu, "Lan de grau", "Gradina Cismigiu" - de Samuel Mützner, "Prapor" - de Horia Bernea, "Zana", "Zane", "Victor Hugo" - de Andy Warhol. Tablourile "Lan de grau" si "Gradina Cismigiu", ambele realizate de pictorul Samuel Mützner, au fost scoase la vanzare in 2013, la casa de licitatii Goldart din Bucuresti.
Astfel, tabloul "Lan de grau", realizat in ulei pe carton, nesemnat, dar pe verso avand o autentificare din partea nepotului artistului si care provine din colectia familiei, a fost adjudecat cu suma de 4.000 de euro, sub pretul estimat.
O piesa mai scumpa gasita de procurorii DNA este "Victor Hugo", de Andy Warhol, un desen in grafit, care apare pe site-ul de licitatii online Christie's cu o valoare estimata intre 20.000 si 30.000 de dolari.
De asemenea, un alt tablou despre care procurorii afirma ca ii apartine lui Darius Valcov, intitulat "Femme nue couchee", de Auguste Renoir, a fost adjudecat cu suma de 114.963 de euro, potrivit site-ului de licitatii cornettedesaintcyr.fr.
In urma cercetarilor, au fost identificate doua case de licitatii din Bucuresti, de unde ar fi fost achizitionate tablourile, cele mai multe fiind cumparate de Lucian Petrut Susala pentru Darius Valcov, potrivit surselor judiciare.
Sursele citate au precizat ca Darius Valcov intentiona sa deschida o galerie de arta in Bucuresti, iar in acest scop luase un spatiu si incepuse amenajarea, dar, din cauza cercetarilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de incredere.
Anchetatorii ar fi gasit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului ca Valcov si oamenii sai de incredere s-ar fi grabit sa le ascunda.
Potrivit acelorasi surse, din datele anchetei nu rezulta ca Valcov era cunoscator de arta, dar a identificat in achizitia operelor de arta o posibilitate de a ascunde provenienta banilor obtinuti prin traficarea influentei si fapte de coruptie.
Darius Valcov a fost vineri de la DNA, unde a dat explicatii in legatura cu tablourile gasite de anchetatori, el spunand ca va face declaratii doar in fata magistratilor.
Fostul ministru al Finantelor este, de joi seara, in arest la domiciliu, dupa ce judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a lui Valcov.
Decizia a fost contestata de procurorii DNA si urmeaza sa se judece tot la instanta suprema, care va stabili daca Valcov va ramane in arest la domiciliu, va fi cercetat sub control judiciar sau va fi arestat preventiv.
Darius Valcov a stat de miercuri pana joi in arestul Politiei Capitalei, dupa ce a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurorii DNA, in urma avizului dat de Senatul pentru retinerea si arestarea sa.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie il acuza pe Darius Valcov de trafic de influenta, dupa ce el ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.
In acelasi dosar, DNA a cerut Senatului un nou aviz, marti, pentru arestarea lui Valcov, acesta fiind suspectat si ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura.
Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de Valcov, dar erau administrate prin interpusi. Aceasta a doua cerere formulata de DNA in cazul lui Valcov va intra in perioada urmatoare in circuitul parlamentar.
Potrivit DNA, Darius Valcov ar fi obtinut mai multe bunuri, intre care trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei.
Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca seiful se afla in casa deputatului PSD Daniel Barbulescu, prieten al fostului ministru al Finantelor.
Darius Valcov a avut doua mandate de primar la Slatina, din 2004 pana in 2012. In 27 martie 2012, Darius Valcov si-a anuntat demisia din PDL, partid al carui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din functia de primar in 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului.
La alegerile din iunie 2012, Darius Valcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la suta din voturi, dar a renuntat la functie cateva luni mai tarziu, respectiv in decembrie 2012, cand a fost ales senator de Olt din partea PSD.
Din august 2014 si pana in decembrie 2014, Darius Valcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfarsitul anului trecut si pana in 20 martie 2015 a fost ministru al Finantelor Publice.
Sursa: Mediafax
Etichete: tablouri, darius valcov, nicolae tonitza, Stefan Luchian,
Dată publicare:
29-03-2015 20:06