Dan Dungaciu, despre Brexit: "Cred că există o mare frustrare în Marea Britanie"
Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "Ion I.C. Brătianu" al Academiei Române, Dan Dungaciu, a apreciat că votul de marţi al Parlamentului de la Londra "era de așteptat".
"Rezultatul era aşteptat, doar că proporţiile votului împotriva acordului erau neaşteptate, inclusiv pentru oficialii Marii Britanii. Diferenţa aceasta mare de vot cred că reprezintă cheia înţelegerii a ceea ce se întâmplă în Marea Britanie.
Şi aici există două tipuri de interpretări. Una: că această diferenţă mare de vot este datorată faptului că Marea Britanie nu doreşte Brexit şi vrea să se întoarcă în Europa şi că toate eforturile, de aici înainte, trebuie canalizate în direcţia revenirii la situaţia de dinainte de referendum. Al doilea tip de explicaţie, pe care eu nu l-aş neglija, este că votul masiv împotriva acordului este, de fapt, un vot masiv împotriva modului în care au decurs negocierile între Marea Britanie şi UE.
Altminteri spus, cred că există o stare profundă de frustrare în Marea Britanie, cel puţin la nivelul parlamentarilor, apropo de maniera în care Marea Britanie a fost tratată de UE, de un Bruxelles care nu avea cum să acţioneze altminteri.
Bruxelles trebuia să pedepsească Marea Britanie pentru referendum şi dorinţa de a ieşi din UE, cel puţin pentru a da o lecţie în faţa altor tentative de exit, dar Marea Britanie a resimţit acut, inclusiv la nivel emoţional, acest tratament", a declarat Dan Dungaciu pentru Agerpres.
În acest sens, el a remarcat că există "anumite frustrări" pe care le au faţă de UE state precum Ungaria şi Polonia şi care au "un orgoliu istoric mult mai redus" decât al britanicilor.
"Or, britanicii, puşi în faţa unui asemenea control, a unei atitudini profesorale pe care Bruxelles le-a aplicat-o, cred că au avut ca reacţie inclusiv acest tip de atitudine. Şi dacă lucrurile stau aşa, dacă emoţional vorbind Marea Britanie se cabrează şi nu doreşte să mai fie patronată de Bruxelles, chiar dacă nu este de acord cu o ieşire fără acord, atunci lucrurile vor fi foarte complicate de aici înainte. Şi sentimentul meu, în acest moment, este că avem de-a face cu o Mare Britanie care e furioasă. Cum s-ar spune, urăşte Uniunea Europeană mai mult decât trebuie. Şi dacă lucrurile stau aşa, pe termen scurt nu va fi nicio schimbare majoră. Va fi un blocaj, indiferent ce se va întâmpla. (...) Dacă UE a recepţionat mesajul acesta, care e un mesaj de indignare şi de frustrare a britanicilor faţă de tratamentul pe care l-a aplicat, s-ar putea ca UE să înceapă să facă paşi înapoi, de genul celui anunţat, de pildă, de ministrul german al Economiei, care vrea o amânare cât mai îndelungată a ieşirii Marii Britanii", a spus el.
Dan Dungaciu a opinat că această "frustrare" ar putea transforma Marea Britanie într-un actor care "va începe să joace mai dur, chiar să meargă pe un Brexit fără 'deal', decât să suporte umilinţa unui Brexit coordonat strict de Bruxelles".
În ce priveşte varianta organizării unui nou referendum, Dungaciu a declarat că nu există nicio garanţie că o nouă consultare populară va reflecta sondajele conform cărora ar exista o majoritate proeuropeană.
"În acest moment, oamenii care sunt împotriva re-lipirii Marii Britanii nu îşi fac probleme foarte mult, nici să iasă public, nici să se indigneze, pentru că ei nu cred că lucrul acesta se poate întâmpla. Dacă se va pune cu adevărat problema unui referendum, cu siguranţă că se vor mobiliza alte voci, vor fi alte energii puse în joc. (...) Apoi, dacă un al doilea referendum e posibil, de ce nu ar fi şi al treilea referendum posibil, până la urmă. Adică, deschizi Cutia Pandorei a unor referendumuri, în care la un moment dat decizia politică nu mai contează, pentru că oricum vei face referendum până când va ieşi bine. Ceea ce este o chestiune foarte periculoasă. Şi, în al treilea rând, Uniunea Europeană ar aduce înapoi o Mare Britanie în care aproape 50% din populaţie e anti-UE foarte profund", a precizat Dan Dungaciu.