Dacian Ciolos: "Progresele in Justitie sunt ireversibile cat timp cei multi, care cred in dreptate, nu vor ceda"
Fostul premier Dacian Ciolos si-a exprimat, joi, pe Facebook, increderea ca ”progresele obtinute in Justitie sunt ireversibile” atat timp cat ”cei care cred in dreptate nu vor ceda celor cativa care vor sa-si cumpere putina libertate”.
Dacian Ciolos a afirmat, intr-o postare pe Facebook, ca Romania a facut progrese, in 2016, in ceea ce priveste lupta anticoruptie, iar aceasta realizare este subminata de ''o mana de politicieni''.
”Romania se straduieste de ani de zile sa arate ca este in masura sa-si asigure independenta Justitiei si Statul de Drept si cand, in sfarsit, acest lucru se intampla, o mana de politicieni incearca sa submineze aceasta realizare”, a scris Ciolos.
El a subliniat ca anul trecut s-au facut ”pasi hotarati inainte” pentru consolidarea progreselor in Justitie si pregatirea asumarii institutionale a acestui proces, iar directia corecta este punctata in raportul MCV, precizand ca in 2016 a facut si demersuri diplomatice sustinute pentru a explica progresele obtinute si chiar a primit asigurari ca ”renuntarea la acest mecanism de monitorizare pe Justitie se apropie”.
”Reformele in Justitie nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state, ci pentru ca Romania sa-si asigure, fara o monitorizare externa, o justitie care functioneaza independent si eficient, in interesul cetatenilor, pentru a consolida democratia si dezvoltarea economica a tarii. O justitie care sa se afle in afara unor interese de grup si imposibil de timorat de politicieni aflati vremelnic la putere”, crede fostul premier.
El considera ca ceea ce s-a intamplat in ultimele zile arata ca "inamicii Romaniei pe acest subiect erau in interiorul tarii nu in afara ei, cum in mod fals au lasat unii sa se inteleaga”.
Tototdata, Ciolos a facut referire si la protestul fata de cele doua ordonante privind gratierea si modificarea codurilor penale, afirmand ca acest lucru a aratat ca progresele obtinute in lupta anticoruptie ”nu mai pot fi sterse cu buretele, pe ascuns, prin Ordonante de urgenta scrise cu dedicatie pentru o mana de politicieni”.
”Aceiasi politicieni care au ingropat deja doua masuri de preventie a coruptiei din Sanatate si Educatie adoptate in 2016 si apreciate in raportul MCV: concursul de directori in scoli si noile criterii obiective si transparente pentru selectia managerilor de spitale”, a mai afirmat Ciolos.
Faptul ca CSM a avizat negativ proiectele de Ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor penale este un semn ca progresele facute de Justitie nu vor fi afectate de politicieni, crede Ciolos.
”Reactia recenta a magistratilor, care au respins unanim modul in care s-a incercat sa se impuna brutal modificari ale legislatiei in Justitie, arata si cum monitorizarea pe Justitie a creat spatiul necesar dezvoltarii unui corp profesional care nu mai accepta interventii politice si jumatati de masura in lupta anticoruptie. Am incredere ca progresele obtinute in Justitie sunt ireversibile cat timp cei multi, care cred in dreptate, nu vor ceda celor cativa care vor sa-si cumpere putina libertate”, a scris fostul prim-ministru.